MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront Alina Gingertails tolkning av låten ”My Mother Told Me”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Alina Gingertail är som Nordfront skrivit tidigare en sångerska och musiker från Ryssland som blivit känd på Youtube.

Kvinnan, vars artistnamn uppenbarligen refererar till hennes rödfärgade hår, började publicera filmer på Youtube 2013 och har sedan 2015 regelbundet publicerat coverlåtar på sin kanal. Låtarna hon gör covers av är ofta musik från spel, böcker, filmer och TV-serier inom fantasygenren.

Veckans låt heter ”My Mother Told Me” och har fornnordisk anknytning. Låten är enkel och består av en rimmande vers som upprepas gång på gång och berättar hur en vikings mor sagt till sonen att han skulle ge sig ut på havet när han växt upp och köpt sig ett skepp.

Ursprungligen gjordes låten av den polska a cappella-gruppen Perły i Łotry som i sin tur tog texten från TV-serien ”Vikings” där den sjungs på fornnordiska i en scen och engelska i en annan. Låttexten sägs vara baserad på delar av Egils Saga.

I samband med lanseringen av datorspelet ”Assassins Creed Valhalla” förra året fick a cappella-låten stort genomslag på Youtube, då en användare lade upp den och menade att den hade passat perfekt i det spelet. Därefter har flera Youtube-artister gjort covers på den. Förutom Alina Gingertail som släppte sin tolkning av den förra veckan har bland andra Rachel Hardy och Colm McGuinness gjort egna versioner av låten i år.

Låttext:

My mother told me
Someday I will buy
Galley with good oars
Sail to distant shores
Stand up on the prow
Noble barque I steer
Steady course to the haven
Hew many foe-men


  • Publicerad:
    2021-05-07 20:00