Dagens datum 28 mars År 845 attackerades Paris av nordiska krigare som ett led i motoffensiven mot kristendomen. Bakom erövringen stod anföraren Ragnar Lodbrok.

Berättelserna om Ragnar Lodbroks öden och äventyr är många och skiftande. Isländska sagor berättar att han föddes som son till Sigurd Ring, som var kung över både Sverige och Danmark. Han själv hävdade att Oden var hans stamfader. Helt säkert är han en av historiens mest kända nordbor.

Ragnar Lodbroks kvinnotycke

I Norge träffade Ragnar sköldmön Ladgerda, som tillsammans med andra kvinnor valde att slåss i hans här. Ladgerda slogs i full rustning i fronten av hans trupper och sagorna berättar att endast hennes lockar avslöjade att hon var kvinna. Ragnar ville gifta sig med Ladgerda men för att vinna hennes hand var han tvungen att slåss med en björn och strypa hennes hund som hon bussade på honom. Trots att han klarade alla hennes test blev äktenskapet inte lyckligt, utan Ragnar och Ladgerda skiljdes åt efter att ha fött upp tre gemensamma barn.

I Danmark träffar Ragnar sedan den svenska prinsessan Tora Borgarhjort. För att få gifta sig med henne måste han först besegra en lindorm, och det är från denna strid han fått sitt namn Lodbrok, då han besegrade lindormen med en rustning av vargskinnspäls bestruken med beck.

Tora dör dock snart efter att ha fött två söner och sedan trivs inte Ragnar hemmavid längre, utan drar ut på nya vikingaäventyr. När det sedan blir inbördeskrig i Danmark undsätts han och hans krigare av sin allierade Ladgerda, som ledde ett våghalsigt motanfall just i rätt ögonblick. Ladgerdas äventyr är odödliggjorda bland annat i den första baletten med nordiskt tema, från 1801, vilken bär hennes namn.

I Norge träffar Ragnar sedan den vackra flickan Kraka. För att testa hennes intelligens ber han henne att komma till honom varken klädd eller naken, varken hungrig eller mätt och varken ensam eller i sällskap. Kraka löser gåtan genom att komma klädd i ett fiskenät, med en lök i munnen och endast i sällskap med sin hund. Kraka föder sedan fyra söner som alla får typiskt nordiska namn: Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk och Sigurd Ormiöga. Senare visar det sig att Kraka egentligen är Aslög, den legendariska dottern till Brynhilde och Sigurd Fafnesbane som gömdes undan efter föräldrarnas tragiska död. Sången om Aslög var ett av opera-tenoren Jussi Björlings paradnummer.

Ragnar Lodbrok plundrar Paris

Under hela 700-talet pågår ständiga krig i Germanien mellan inkräktande kristna och infödda anhängare av den nordiska religionen. Denna fiendskap kulminerade i massmordet på 4500 saxiska ledare under en fredskonferens i Werden 782, varefter nuvarande Tyskland underkuvades. Motoffensiven inleddes år 793 då nordbor angrep klostret Lindisfarne i England som var centrum för kristen makt i norr. Detta var inledningen på Vikingatiden, och i centrum för vikingarnas anti-korståg stod Ragnar Lodbrok.

Ragnar Lodbroks favoritmetod var att anfalla de kristna på deras högtider. Medan soldaterna stod på knä i kyrkan kunde hans krigare lättare gruppera sig fördelaktigt och vinna dagen.

År 845 seglar Ragnar söderut, och med en flotta på 120 skepp och 5000 krigare landar han i norra Frankrike där han plundrar bland annat Rouen. Därefter seglar han upp längs floden och erövrar Paris. Karl den Stores sonson Karl den skallige mötte upp krigarna med sina soldater för att skydda det kristna maktcentrat, men soldaterna flydde i panik när de nordiska krigarna började avrätta kristna fångar framför deras ögon.

Ett kloster vid floden Seine berättar om året 845: ”Detta år kom Regner, vikingarnas anförare, med sin flotta och han nådde Paris, och på den heliga påskafton, som är den 28 mars, inträdde han i staden.” På grund av denna historiska händelse kallas denna dag ofta för Ragnar Lodbroks dag.

Ragnar Lodbrok och hans män återvänder sedan hem till Norden, efter att de kristna betalat ett krigsskadestånd till vikingarna på 7000 pund silver, en summa som kan jämföras med ett dåtida lands hela statsbudget.

Ragnars Lodbroks sista resa

Under sitt liv utför Ragnar många liknande bravader, och även när han blivit gammal och grå vill han ut och kriga igen. Med endast två skepp anfaller han den kristna kungen Ella i England, men besegras av honom och avrättas genom att kastas ned i en grop med huggormar. Detta leder till att hans söner åker till England för att hämnas honom och dödar kung Ella genom att rista blodörn (ett sorts tortyrmord där man sliter ut lungorna genom offrets rygg). Incidenten med Ragnars död leder till slut till att hela Danelagen erövras av vikingar.

Ragnar Lodbroks död i ormgropen.

Efter Ragnar Lodbroks död delar sönerna upp Norden mellan sig så att bland annat Sigurd Ormiöga får Danmark och Björn Järnsida får Sverige. Efter dessa två skall sedan de danska och svenska kungarna härstamma, bland annat Olof Skötkonung.

När Ragnar dör i ormgropen sjunger han sin sång Krakumal, som i 29 verser förklarar hans livsfilosofi. Krakumal slutar:

Det gläder mig att veta att Oden gör redo festplatsen. Snart kommer vi att dricka öl från de kurviga hornen. Kämpen som stiger in i Valhalla beklagar sig inte över sin död. Jag skall inte stiga in i hans sal med ord av rädsla på mina läppar. Asarna kommer att välkomna mig. Döden kommer utan sorg. Jag är ivrig att färdas. Disorna kallar mig hem, valkyriorna som Oden sänder efter mig från gudarnas boning. Gladeligen skall jag dricka öl i kungasalen med Asarna. Mitt livs dagar är slut. Jag dör skrattandes.

Trailer till den populära TV-serien om Ragnar Lodbrok med svenske Gustaf Skarsgård. Serien fick en uppföljare som släpptes 2022.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-03-28.