HISTORIA. Rester från ett 800-talsvikingaläger har hittats i östra England. Arkeologer menar att fyndet är så pass nydanande att det bör rendera i en radikal omvärdering av vikingaarvet i England.

Rekonstruktion av vikingalägret i Torksey.

Arkeologer från Yorks och Sheffields universitet har nyligen släppt en studie som berör ett nyfunnet 800-talsvikingaläger i Torksey i östra England. Studien visar att lägret inhyste tusentals nordiska krigare samt deras familjer och att lägret därmed var större än de flesta samtida städer.

— Vikingarna hade tidigare ofta plundrat utsatta kloster längs kusten och sedan återvänt till Skandinavien på vintern, men under slutet av 800-talet anlände de i större antal och bestämde sig för att stanna, kommenterar professor Julian Richards från Yorks universitet.

Han menar att lägrets storlek är en tydlig indikation på att vikingarna från och med slutet av 800-talet planerade att även börja erövra och kontrollera landområden i England.

Arkeologerna fann också bevis på att nordborna reparerat sina båtar samt smält ner plundrat guld och silver till tackor för att handla med. Över tre hundra spelpjäser av bly har dessutom grävts fram, vilket tyder på att de i väntan på nästa anfall bland annat kunde underhålla sig med att spela spel.

— Vikingalägret vid Torksey var mycket mer än en handfull hårdföra krigare – det här var ett enormt högkvarter, större än de flesta samtida städer, komplett med köpmän, familjer, fester och underhållning, säger professor Dawn Hadley som ledde studien.

Studiens slutsats är att Torksey-lägret bör rendera i en radikal omvärdering av vikingaarvet i England.

Källa:
Discovery of huge Viking camp reveals secrets of Norse armies in medieval England


  • Publicerad:
    2017-05-21 21:30