MÅNGKULTUREN. Intersport har valt att börja sälja så kallade burkinis vilket har fått många att reagera och kritisera handelskedjan för. 

Den burkini som Intersport saluför.

Den internationella sporthandelskedjan Intersport med över 150 aktiva butiker i Sverige har nyligen blivit kritiserade för man börjat sälja så kallade burkinis som används av muslimska kvinnor.

Det heltäckande klädesplagget som har fått kritik är en burkini i lila färg. Anledningen till kritiken är främst att många påstår att dessa klädesplagg är ett förtryck mot muslimska kvinnor.

I och med att Intersport säljer klädesplagget menar kritiker att sporthandelskedjan legitimerar förtrycket mot muslimska kvinnor. Kritiker menar även att kedjan istället bör bojkotta sådana plagg i sitt sortiment.

En av de som har reagerat på den kontroversiella burkinin är Sara Mohammad. Mohammed är grundare av Riksorganisationen GAPF som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Hon valde att protestera genom att göra ett inlägg på Facebook där hon uppmanar konsumenter att agera:

Intersport säljer burkini:
Ännu ett företag har börjat tjäna pengar på islamistiskt kvinnoförtryck!
Hur tänker ni Intersport?
Vill ni skicka några sakliga öppna frågor inklusive konsekvenser av religiösa och traditionella föreställningar om flickor och kvinnors kroppar och sexualitet för hedersbrotts utsatta personer inom hederskulturen?

Källa:
Intersport saluför burkini – människorättsaktivist rasar


  • Publicerad:
    2017-12-05 15:15