UKRAINA. Den ryske separatistledaren Igor Strelkov har intervjuats i Donetsk. Bland annat uppges att han arbetat åt den ryska säkerhetstjänsten FSB fram tills i mars förra året.


Presskonferens med ryske separatistledaren Igor Strelkov (översatt). Del två finns som relaterad video på Youtube.

Den ryske nationalisten Igor Strelkov har intervjuats av journalister i Donetsk. Strelkov är ledare för en av de väpnade separatistiska självförsvarsstyrkorna i Donetskrepubliken i östra Ukraina. Fram till för en vecka sedan ledde han försvaret av fronten vid Slavyansk, men var då tvungen att retirera med sina styrkor till huvudstaden Donetsk.

Reträtten grundade sig i både militära och politiska realiteter. Dels var attackerna hårda från den ukrainska statens paramilitära styrkor och dels höll rebellalliansen på att splittras genom defaitistisk oro och dubbelspelande oligarker. På plats i Donetsk verkar Strelkov ha tagit kommandot över separatisterna och enat både styrkorna i Donetskrepubliken samt de i den angränsande Luhanskrepubliken.

I intervjun framgår en rad intressanta saker. Bland annat uppger Strelkov att han tills i mars förra året varit anställd av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Han uppger även att han tidigare varit frivillig i en rad europeiska krig där han kämpat mot USA:s geopolitiska agenda i Europa. Bland annat har Strelkov slagits för serberna i Bosnien, mot USA-sponsrade muslimer i första och andra Tjetjenienkriget, i den moldavisk-ryska utbrytarrepubliken Transnistrien samt i Sydossetien och nu senast i Krim. Det framgår även att flera andra separatistledare har liknande erfarenheter.

Strelkov uppger även att han konsoliderat relationerna med Vostok-bataljonen, och att han nu har taktiskt befäl över denna när den är inblandad i frontoperationer. Vostok leds av den förre detta SBU-ledaren Alexander Khodakovskij, som hoppade av sitt chefsskap för Alpha-styrkan inom den ukrainska säkerhetstjänsten för att istället slåss för utbrytarrepublikerna.

Khodakovskij har tidigare kritiserats av den ryske nationalisten Pavel Gubarev (tidigare RNE, numera Dugin-affilierad ”folkguvernör” i Donetsk), som även kritiserat den dubbelspelande oligarken Rinat Akhmetov och hotat att förstatliga hans tillgångar. Akhmetov är officiellt muslim och Vostok uppges till viss del bestå av muslimska krigare. I intervjun försvarar Strelkov Gubarev från kritik om splittrande uttalanden och påminner om att han gjorts ansvarig för Donetskrepublikens mobilisering. Hela intervjun kan läsas genom länken nedan.

Källa:
Press-Conference of Alexander Borodai and Igor Strelkov, July 10, 2014


  • Publicerad:
    2014-07-14 16:45