BROTT Nu åtalas en sjukhusanställd invandrare för att bland annat ha stulit bankkort från åldringar och därefter köpt märkeskläder för deras pengar.

Åtal har väckts mot en invandrarman anställd vid akademiska sjukhuset i Uppsala, då denne ska ha bestulit två äldre svenska patienter på bankkort och smycken.

Denne man, född 1999, åtalas för ett fall av grov stöld, tre fall av grovt bedrägeri samt ett fall av grovt egenmäktigt förfarande.

Även hans misstänkte kumpan åtalas, då för två fall av grovt bedrägeri efter att ha medverkat under shoppingrundor där de stulna bankkorten använts.

Någon gång under slutet av augusti eller i början av september år 2020 bestals en äldre svensk man på mobiltelefon, halsband, kontanter och bankkort. Kortet användes sedan för att köpa produkter värda nästan 27 000 kronor.

Brottet visar på ”stor hänsynslöshet då stölden riktats mot en äldre inlagd patient som befunnit sig i en skyddslös ställning och haft svårigheter att värja sig och sin egendom”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

En spelstol, hörlurar, tv-spel och högtalare listas bland de saker den sjukhusanställde köpte med det stulna kortet, medan åklagaren yrkar på att ett par hörlurar som beslagtagits från kumpanen förverkas.

Bevisningen består bland annat av kontoutdrag och övervakningsmaterial från de butiker där man använt det stulna kortet.

Snart var det dags igen

I oktober 2020 var det dags för invandrarmannen att stjäla från ännu en patient, även denna gång en 95-årig svensk man. Att brottet var hänsynslöst med tanke på offrets ålder och situation konstateras även här.

Enbart ett bankkort verkar ha stulits, men med detta kort inhandlades saker för ett chockerande totalbelopp på 111 000 kronor. De största posterna är kontantuttag, köp på märkesbutiker och restaurangbesök.

Även på denna punkt yrkar åklagaren på att bland annat kläder och hörlurar som beslagtagits från männen ska förverkas.

Liksom i det förstnämnda fallet utgör övervakningsmaterial en viktig del av bevisningen. Brottet erkänns också av den sjukhusanställde i förhör, medan hans utpekade kumpan förnekar brott.

Sålde stöldgods till Diamantbrev

Den sjukhusanställde invandrarmannen åtalas också för grovt bedrägeri mot företaget Diamantbrev, efter att ha sålt vad som ska vara stöldgods.

I ett förhör med polisen erkänner mannen att det kan vara stöldgods han har sålt, och att han har stulit smycken från patienter på akademiska sjukhuset i Uppsala.