BORLÄNGE. Borlänge kommun var ouppmärksamma på CSN:s regelverk vad gäller köpta utbildningar. Nu får kommunen betala ut pengar till de invandrare som fått de köpta platserna.

I våras drog Borlänge kommun igång ett omfattande projekt för att få fler utbildade förskollärare med utländsk bakgrund. En högskoleförberedande utbildning drogs igång för att invandrarna skulle få en större chans till att klara av de tuffa studierna vid högskolan.

Dock gick inte allt som planerat, utan för att få in alla på förskollärarutbildningen så var Borlänge kommun tvungen att köpa ett tiotal platser åt de studenter som inte hade tillräckligt höga betyg för att bli antagna till utbildningen den vanliga vägen.

Borlänge kommun missade dock CSN:s regler kring köpta platser. Dessa räknas som uppdragsutbildningar och är inte studiemedelsberättigade. För de tio invandrarna som fått sina platser köpta innebär detta att de skulle få studielån först i mars då de beräknas ha läst ikapp de andra eleverna.

Invandrarna känner sig lurade av Borlänge kommun och krävde ”upprättelse”. Vilket de även får av kommunen. Nio av studenterna är bosatta i kommunen och kommer därför att få en ”individuell lösning”. Detta innebär att kommunen kommer att ge pengar till invandrarna fram tills i mars, då de är berättigade att söka studielån via CSN.

”Vi ser det här som en social investering”, säger Kenneth Persson (S) till Dalarnas Tidningar.

Källor:
En social investering
En miss i planeringen


  • Publicerad:
    2013-11-05 23:15