KULTURMARXISM. I en söndagsskoleannons, riktad till barn, framställde den isländska statskyrkan Jesus som transvestit. Annonsen skapade starka reaktioner och kyrkan fick ta bort bilden och be om ursäkt.

Isländska kyrkan framställde Jesus som transvestit för att ”hylla mångfalden”. Skärmbild: Youtube.

Den isländska statskyrkan har med en söndagsskoleannons där Jesus förlöjligas skapat starka reaktioner. På en tecknad bild visades Jesus som transvestit, något som av kyrkan förklarades som ett sätt att ”hylla mångfald”.

En sminkad Jesus, försedd med helskägg och kvinnobröst, kunde på bilden ses dansa runt i klänning och sandaler under en regnbåge – som är HBTQP-rörelsens symbol för sexuell ”mångfald”. Bredvid honom visades en uppsättning värdegrundskorrekta barn i lagom blandade hudfärger.

Annonsen publicerades på kyrkans Facebook-sida där vissa tyckte motivet var inkluderande och modernt medan andra reagerade starkt negativt och ansåg att kyrkan svikit kristendomens ideal.

Pétur Georg Markan, kyrkans informationschef, uttalade att ”kyrkan menar att det är positivt och naturligt för Jesus att visa sig för människor i alla möjliga former. På så sätt hyllar kyrkan mångfald”.

Efter att annonsen plockats bort gick kyrkan ut med en ursäkt: ”Nationalkyrkans församling 2020 beklagar att bilden av Jesus i en söndagsskoleannons har sårat människor. Målet var att framhäva mångfald, inte att göra människor illa eller att chockera dem”.

Lára Garðarsdóttir, som gjort illustrationen av Jesus är även författare. Hon har skrivit den flyktingvurmande barnboken ”Bear with me” där en isbjörnsmamma måste fly med sin unge och där de uttröttade efter en farlig simtur över havet stöter på svårigheter i sitt nya hemland.

Garðarsdóttir ville med boken visa barn 3-7 år hur viktigt det är att utan fördomar hjälpa ”flyktingar” att komma till rätta i sina nya länder.


  • Publicerad:
    2020-09-18 16:50