UTRIKES. Enligt en israelisk minister har 6 miljoner judar förlorats i en ”andra förintelse”, nämligen genom assimiliering och blandäktenskap.

Enligt den israeliske utbildningsministern Rafi Peretz har hela 6 miljoner judar återigen gått förlorade genom vad han kallar ”en andra förintelse”. Enligt Peretz består förintelsen i utbredd assimiliering bland diasporajudar, som gått förlorade genom att ingå blandäktenskap, vilket har accelererat under de senaste 70 åren, särskilt i USA.

Inom den israeliska regeringen har reaktionerna varit blandade. En av de som distansierat sig något från Peretz uttalande är energiministern Yuval Steinitz som menar att det vore fel att ”se ner” på judar i USA då dessa ändå ser sig som judar, medan premiärminister Benjamin Netanyahu anser det vara oroväckande att dessa i en ökande grad överger judiska traditioner.

Den amerikanska judenheten har reagerat negativt på uttalandet. Jonathan Greenblatt, direktör för judiska Anti-Defamation League, skriver på Twitter att ”denna typ av grundlösa jämförelser” inte gör annat än att skapa förargelse och beskyller Peretz för att försämra förhållandet mellan judar i USA och den israeliska staten.

Källa:
Jewish assimilation in US is ‘like a second Holocaust,’ Israeli minister claims


  • Publicerad:
    2019-07-10 17:55