UTRIKES. Israels polischef säger att det är naturligt att israeler med etiopiskt och arabiskt ursprung behandlas annorlunda av polisen än judar. Ett uttalande som inte faller i god jord hos bland annat landets judisk-etiopiska minoritet.

Judar_israel_etiopien

Etiopiska judar i samband med en demonstration utanför polishögkvarteret i Jerusalem på grund av rasism och våld från den israeliska polisen. Händelsen inträffade i maj 2015.

Under de senaste åren har debatten om rasism hos den israeliska polisen gått varm. Orsaken till det är flera medialt uppmärksammade fall där judiska polismän gått hårt åt den minoritet av etiopiska judar som är bosatta i landet. Nu har Israels polischef Roni Alsheich gått ut och försvarat att polisen behandlar etiopier och araber som potentiella kriminella, ett beteende han kallar för ”naturligt”.

— När en polis möter en misstänksam person misstror hans hjärna honom mer än om den misstänksamme varit någon annan. Det är naturligt, menade Alsheich med anmärkan på både etiopiska judar och araber i Israel.

Protesterna mot polischefens uttalande har inte låtit vänta på sig. Gadi Yibarkan, som var en ledande judisk-etiopisk aktivist under fjolårets massprotester mot rasism hos den israeliska polisen, säger att Alsheichs uttalande inte var ”särskilt smart”.

— Vi är inte invandrade arbetare, vi är judar som har återvänt till vårt hemland efter 2 500 år i exil, säger Yibarkan.

Även bland judiska och israeliska politiker har kritik höjts mot polischefens uttalande. Parlamentsledamot Merav Michaeli från Sionistunionen säger att ”unga etiopiska invandrare är israeler på alla sätt, och den här typen av kommentarer är allt annat än naturliga”.

Det uppmärksammade uttalandet från Israels polischef kommer samtidigt som misstron mot landets polis växer sig allt större. Enligt en nyligen genomförd undersökning anser 84 procent av landets befolkning att polisen är korrupt.

Israels etiopiska judar

Av Israels befolkning på över åtta miljoner består den etiopiska delen av runt 120 000 invånare. Dessa ska ha börjat strömma in i Israel 1973 då chefsrabbinen slog fast att de hade judiska rötter.

Den så kallade integreringen in i det israeliska samhället har dock mött stort motstånd från både israeliskt och etiopiskt håll.

Visselblåsarna på Wikileaks publicerade 2010 ett hemligstämplat dokument från Israels huvudstad Tel Aviv där det framkom att 65 procent av landets etiopiska befolkning lever på socialbidrag.

Under 2011 avslöjade ett TV-program att många husägare hade ingått avtal om att inte sälja eller hyra ut bostäder till personer av etiopisk bakgrund. Under 2013 erkände israeliska myndigheter att man systematiskt steriliserat etiopiska kvinnor utan deras samtycke eller vetskap.

Källa:
Suspecting Ethiopian Israelis & Arabs of crime is ‘natural’ – Israeli police chief


  • Publicerad:
    2016-08-31 22:00