UTRIKES. En jury i Charlottesville har beslutat att förklara James Fields skyldig till mord.

En jury i den amerikanska staden Charlottesville har efter mer än sju timmars överläggning beslutat att förklara James Fields, som deltog i Unite the right-demonstrationen i staden i augusti 2017, skyldig till mord.

Juryn menar att Fields avsiktligen kört in i en grupp vänsterextremister som samlats för att störa demonstrationen, då Fields var på väg hem, och därmed orsakat Heater Heyers död. I och med detta riskerar Fields att dömas till livstids fängelse när straffet i ett senare skede ska fastslås.

Bland bevisningen fanns videomaterial från händelsen. Som bevis för att Fields agerande ska ha varit avsiktligt anfördes bland annat memer om att köra över demonstranter, vilka spreds i samband med Black Lives Matter-protester där motorvägar blockerades av folksamlingar, memer som även spreds i konservativa kretsar.

Försvarsadvokaten menade dock att Fields agerat i panik, då våldsamma konfrontationer tidigare utspelat sig mellan nationalister och vänsterextremister.

Försvaret kallade även vittnet Dwayne Dixon som medgav att han innan händelsen skrikit åt en grå bil, samma färg som Fields fordon, medan han varit beväpnad med en AR-15 som han påstår ska ha hängt över axeln. I en video på Youtube kan man dock höra Dixon beskriva hur han ”vinkat bort honom med geväret”:

Källa:
James Fields Guilty of First-Degree Murder in Death of Charlottesville Protester


  • Publicerad:
    2018-12-08 00:25