USA En grupp offer för juden Jeffrey Epsteins sexhandel stämmer nu FBI. Enligt stämningen har FBI mörklagt Epsteins brottslighet genom att vägra utreda honom.

Under hela skandalen kring miljardärjuden Jeffrey Epstein – som dog under mystiska omständigheter i häktet 2019 – har det ryktats om att väldigt mäktiga personer försökt att tysta ned hela fallet. Detta då Epstein regelbundet bjöd rika vänner på ”fester” där de fick ha sex med minderåriga flickor.

Nu stämmer tolv av Epsteins offer FBI av just den anledningen, skriver Reuters. Enligt stämningen fick FBI redan 1996 trovärdiga tips om att Epstein sysslade med sexhandel av flickor och kvinnor. Trots detta valde den federala polismyndigheten att varken förhöra offer eller dela med sig av uppgifterna till andra brottsbekämpande myndigheter.

Först 2006 inleddes den första förundersökningen, som slutade med att Epstein godtog en åtalsunderlåtelse där han erkände sig skyldig till två sexköpsbrott i Florida. Efter det kunde Epstein fortsätta sin verksamhet utan att störas av FBI fram till 2019, då han slutligen greps.

Enligt stämningen kunde miljardärjudens offer fortsätta att utnyttjas, våldtas, hotas och människohandlas i decennier som en ”direkt följd av FBI:s försumlighet”.

”Målsägande 1-12 lämnar in denna stämning för att gå till botten med – en gång för alla – FBI:s roll i Epsteins kriminella sexhandelsring”, står det i stämningen.