Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Jemen attackerade saudiarabisk militärbas – flera döda

Av Rebecca Pettersson, 2020-09-24
rebecca.pettersson@nordfront.se

UTRIKES. Under natten till torsdagen inledde den jemenitiska armén en vedergällningsattack mot en saudiarabisk militärbas. Vid attacken ska minst tio personer ha dödats.

Genrebild. Stillbild ur video där en miltär styrka, troligen Huthi-rebeller, skjuter upp en ballistisk missil den 25 mars 2018. Skärmbild: Twitter.

Den jemenitiska armén inledde tillsammans under natten till torsdagen en vedergällningsattack mot en militärbas nära Saudiarabiens gräns. Minst tio personer ska ha dödats vid robotanfallet.

Enligt uppgift var attacken riktad mot saudiunderstödda styrkor som är lojala med den jemenitiska presidenten Abdrabbuh Mansur Hadi som befinner sig i exil och som Saudiaraben försöker återinstallera på tronen.

Attacken har ännu inte kommenterats från jemenitiskt håll.

De jemenitiska styrkorna avfyrade under en intensifierad vedergällningskampanj tidigare i månaden missiler och drönare mot ett mål i den saudiarabiska huvudstaden Riyadh

Yahya Saree, brigadgeneral och talesman för de jemenitiska väpnade styrkorna, uttalade att en Yemenutvecklad ballistisk Zolfaqar-missil och fyra Samad-3-drönare användes för att träffa det ”viktiga målet” i Riyadh i början av september.

Han sade även att jemenitiska styrkor kommer att fortsätta sina vedergällningsangrepp mot känsliga och strategiska mål på saudisk mark så länge Riyadh och dess allierade inte lyckas avsluta det militära angreppet och belägringen mot Jemen.

Det är nu femte året av krig mellan de båda staterna sedan en saudiledd koalition, stödd av internationella krafter, år 2015 anföll landet i ett försök att återinstallera den saudivänlige Hadi.

FN kallar situationen i Jemen världens värsta humanitära kris. Efter att Saudiarabien satt landet i blockad, för att förhindra att vapen förs in, råder en historiskt stor och omfattande svält och brist på rent vatten och läkemedel.


  • Publicerad:
    2020-09-24 15:15