MUSIK Nordfront bjuder denna vecka på en folkkär sång från vår mest kända författare Astrid Lindgren. Den som framför sin version av texten är Jonna Jinton, en populär svensk bloggerska och Youtuber.

Denna veckas låt är Vargsången, som är en av Astrid Lindgrens mest välkända visor. Ursprungligen kommer sången från filmatiseringen av författarens verk ”Ronja Rövardotter” som kom ut 1981. I den berömda scenen där mamma Lovis sjunger med sin dotter Ronja i famnen har blivit en klassiker i många svenska hem.

Den som tolkar detta verk är Jonna Jinton, som beskriver sig själv med orden ”bloggerska, fotograf, konstnär och föreläsare”. För runt 14 år sedan flyttade hon från Göteborg till Västernorrlands glesbygd för att finna lugn och komma närmare naturen.

På hennes Youtubekanal delar hon med sig av sitt vardagsliv och allt som hör därtill, men det är dock hennes musik och ”kulning” som hon är mest känd för. Den urnordiska sångtekniken kulning användes i äldre tider av nordiska kvinnor för att kalla hem gårdens boskap om kvällen. Kuling användes också ibland för kommunikation, eftersom de höga tonerna kunde höras även på långa avstånd. Sångtekniken är besläktad med joddling, som förekommer i Schweiz och Österrike.

Angående hennes version av Vargsången, som i skrivande stund har runt 52 miljoner visningar, skriver hon följande:

Den här sången från filmen har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat, speciellt som barn. Men även nu som vuxen känner jag fortfarande så mycket för den här sången. Jag har länge velat göra min egen version av den, med några små förändringar i melodin.