UTRIKES. Filippinernas vice president tvingas be om ursäkt för att ha sett vänlig ut på ett gruppfoto med sina politiska kollegor.

Foto: Twitter.

Att le när man blir fotograferad har varit kutym över hela världen i ungefär hundra år. Men det finns oskrivna regler för hur både offentliga och privata personer ska hantera sitt minspel framför kameran. Att exempelvis skratta i Moskva-mausoleet där Stalin och vaxdockan av Lenin låg kunde leda till fängelse. Det gäller att visa helgedomar vördnad för att inte drabbas av översteprästernas vrede.

Filippinernas vicepresident Leni Robredo är medlem av partiet Liberalerna som är i opposition i Filippinerna. Hon och en grupp partikollegor åkte till Berlin för att diskutera demokrati- och människorättsfrågor på en konferens bekostad av Friedrich Naumanns stiftelse. Resan syftade till att låta tyska politiker inspirera Robredos arbete att vidare kämpa för västerländska liberala värderingar i Filippinerna. Robredo har varit en högljudd kritiker av president Rodrigo Dutertes mycket hårda krig mot droger i landet. Duterte har också kritiserats av internationellt organiserade judar för att själv ha jämfört sin hårda hantering av droghandel och -missbruk med Adolf Hitlers hantering av judarna, som Duterte anser var sund och nödvändig.

Under resan tog den filippinska delegationen gruppfoton vid den modernistiska judiska så kallade förintelsehelgedomen, som består av betonglikkistor och ligger på bekvämt promenadavstånd från Hitlers bunker. Som brukligt vid gruppfoton log delegationens medlemmar mot fotografen för att visa vänlighet. Robredos kollega Teddy Baguilat Jr var den som postade bilden på Twitter. Detta förorsakade ett ramaskri från judar på nätet.

”Ni får inte ta sådana foton här och le som om ni är på en modefotografering. Platsen kräver allvar och vördnad och ja, sörjande” var en spridd kommentar .

”Ert parti och era anhängare anser att Duterteanhängare är ohyfsade och ohövliga. Men ni…ni är uppenbarligen respektlösa och okunniga”, var en annan arg kommentar.

Den judiska uppståndelsen föranledde den liberala ledaren att komma med en ursäkt som trycktes i tidningen Philippine Star:

Medan det inte fanns någon illvilja i detta, tar jag hela ansvaret och vill därför be om ursäkt för varje anstöt det har orsakat folket.

Baguilat Jr bad på Twitter om ursäkt för att ha postat fotot, och för den bristande aktning mot ”de sex miljoner judar” som leendena på fotografiet uppvisade.

”Vi uppskattar alla de oräkneliga röster som står upp för mänskliga rättigheter som har delat sina åsikter med oss”, tillade Baguilat, Jr.

Källa:
Philippine Vice President apologises for happy photo at Holocaust memorial


  • Publicerad:
    2018-04-23 18:35