BOKBÅL. ”Inte acceptabelt i en demokrati och ett fritt samhälle” att saluföra böcker från det nationalsocialistiska Tyskland.

Vad som sannolikt är världshistoriens största bokbål genomfördes av de allierade 1946. Miljontals böcker förstördes, däribland Sven Hedins böcker om Gobiöknen.

Den judiska lobbyn arbetar konsekvent med att tvinga större bokföretag att sluta saluföra litteratur som härrör från det nationalsocialistiska Tyskland. Nu ger man sig på ett antikvariat i Pickering, Ontario.

Det är den judiska lobbygruppen B’nai Brith som kräver att SabreJack Antiques ska sluta sälja antikvariskt Tredje riket-material. I tillägg till övrigt antikvariskt material säljer man nämligen böcker och så kallad memorabilia från Tredje riket.

Antikvariatet hängs nu ut i media av den judiska journalisten Caryn Lieberman på tidningen Global News. I artikeln anklagar den judiska lobbyn ägaren av antikvaritet för att sprida samma typ av känslor och stämningar som ledde till ”förintelsen”.

B’nai Brith säger att man inte kontaktat ägaren till antikvariatet ännu utan att man gått direkt till media först. Målet är att tvinga antikvariatet att sluta saluföra litteratur som den judiska lobbyn inte vill ha, uppger Michael Mostyn som leder B’nai Brith Kanada.

Att anordna bokbål och besluta vad människor får läsa eller inte är enligt förintelseföreläsaren Pinchas Gutter något som är förenligt med det demokratiska samhället.

— Att associera sig med att sälja nazistisk memorabilia är något som inte är acceptabelt i ett fritt och demokratiskt samhälle, säger han.


  • Publicerad:
    2021-02-24 14:30