SPORT. På grund av de judiskt kontrollerade staternas fientliga inställning till Ryssland skaffar sig den judiska oligarken Roman Abramovich israeliskt medborgarskap.

Roman Abramovich. Foto: Brian Minkoff (CC BY-SA 4.0).

Den i Ryssland och Storbritannien opererande judiska oligarken Roman Abramovich fastnade i ett diplomatiskt trångmål i april. Abramovich äger det tidigare brittiska fotbollslaget Chelsea. Mitt i Storbritanniens diplomatiska spänningar i förhållande till Ryssland blev godkännandet av Abramovich’ förlängda visum fördröjt. Därför har han nu skaffat sig medborgarskap i Israel. Eftersom Israel har bestämt att alla judar har rätt att få israeliskt medborgarskap var de än bor i diasporan, var det enkelt för den stenrike oligarken att skaffa sig ett sådant.

Abramovich fick sitt medborgarskap 28 maj i Tel Aviv där han landade med sitt privatjetplan, där han även äger en villa värd 23 miljoner dollar. Israels inrikesministerium sade att Abramovich ansökte om israeliskt medborgarskap på ambassaden i Moskva. Han fanns berättigad att få erhålla medborgarskap eftersom han kunde bevisa att han är etnisk jude. Med ett beräknat personligt värde på 11,5 miljarder dollar är Abramovich nu officiellt listad som den rikaste juden i Israel.

Storbritannien har i gemensamma ansträngningar med andra Natoländer beslutat att ta hårdare tag mot ryska oligarker sedan den tidigare spionen Sergei Skripal och hans dotter Yulia Skripal utsattes för en farlig giftattack i mars. Men med Storbritanniens viktiga bundsförvant Israel finns inga spänningar. Därför kan nu Abramovich utan problem åter resa som han vill.

Källa:
Russian Oligarch Abramovich Becomes Israeli Citizen


  • Publicerad:
    2018-06-02 17:20