SVERIGE. JK har valt att lägga ner förundersökningen mot det Hitler-klistermärke som saluförs av Nordfront förlag. Kan inte bevisa att misstänkt gjort sig skyldig till brott, skriver JK i sitt beslut.

Fortfarande lagligt klistermärke.

Fortfarande lagligt klistermärke.

Justitiekanslern beslutade den 3 februari att lägga ned förundersökningen om ”hets mot folkgrupp” gällande en bild på Adolf Hitler som sålts på Nordfront förlag. JK skriver inte rakt ut att en helt neutral bild på Hitler är laglig, men att det inte går att bevisa att den misstänkte har gjort sig skyldig till brott.

Det finns inte ytterligare anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändras bevisläget på ett avgörande sätt.

Jeff Hede.

Jeff Hede.

Jeff Hede, den tidigare misstänkte personen och ansvarige utgivaren för klistermärket, hade valt att inte prata vid förhör, liksom Fredrik Vejdeland som förhördes upplysningsvis.

Hede berättar för Nordfront att han hade fått stå och vänta 20 minuter i 20 minusgrader innan han blev insläppt till förhör.

— Så när jag kom in svarade jag att jag inte hade några kommentarer. Sedan öppnade jag bara dörren och gick, säger Hede om det korta förhöret.

På Nordfronts fråga om han själv trodde att Hitler-bilden skulle leda till åtal svarar Hede att det hade varit absurt men att han inte skulle ha blivit förvånad.

— Med tanke på vad folk har åtalats och dömts för tidigare så skulle man inte blivit förvånad direkt. Det beror helt på vem man är, känns det som, säger Hede.

— Kul att man kan fortsätta sätta upp Hitler-klistermärken med gott samvete, säger han och skrattar.

Intressant nog lade JK ner förundersökningen endast fyra dagar efter att Fredrik Vejdeland hållit ett långt slutanförande vid Göta hovrätt som bland annat tog upp det aktuella klistermärket.

Anförandet inleddes med en redogörelse för hur JK, som också drev detta mål, i olika tingsrättsinstanser arbetar med att flytta fram gränserna för vad som ska förbjudas. Klistermärket, som JK inledde förundersökning mot endast en dag efter att Vejdeland fällts i tingsrätten, hölls upp som exempel och visades upp i rätten.

Nordfront frågar Vejdeland om han tror att det kan finnas någon koppling mellan anförandet och den nedlagda förundersökningen mot Jeff Hede.

– Jag diskuterade faktiskt detta tillsammans med min juridiske rådgivare Pär Öberg och vi är ganska överens om att anförandet, åtminstone i denna sak, fick JK att förstå att det kommer bli svårt framgent att juridiskt motivera varför en neutral bild på Hitler skulle utgöra hets mot folkgrupp. Särskilt försvårande lär JK känna att det är då det nu står klart för dem att vi själva kommer förklara vad vår ideologi går ut på och avslöja JK:s agenda inför rätten, säger Vejdeland och fortsätter.

– Vi ser denna nedlagda förundersökning som en kraftig delseger och ett bromsande av åsiktsdiktaturens framfart.

Beställ Hitler-klistermärket och andra motiv från Nordfront förlag HÄR.


  • Publicerad:
    2015-02-10 22:42