Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hovrätten fastställde dom mot Nordfront

Av Redaktionen, 2015-02-27
redaktionen@nordfront.se

YTTRANDEFRIHET. Hovrätten ändrade inte domen mot Fredrik Vejdeland. Bland ”brotten” Vejdeland döms för finns allmänna hyllningar till nationalsocialismen och Adolf Hitler.

fredrik_vejdeland_jk

Tidigare denna månad stod Fredrik Vejdeland, Nordfronts chefredaktör och tidigare ansvarige utgivare, inför rätta vid Göta Hovrätt i Jönköping. Detta då både Vejdeland och JK:s åklagare Fredrik Ingblad överklagat en dom från tingsrätten.

Det som förhandlingen i hovrätten mest kom att handla om var kommentarer som ”Leve nationalsocialismen”, ”Leve Hitler”, ”Död åt Zog”, ”Krossa Sion”. Den fällande domen mot dessa kommentarer liksom domen mot den artikel som kallat Adolf Hitler för folkhjälte ansågs av försvaret som grundlagsvidriga.

Idag meddelade hovrätten sin dom och i stort instämmer hovrätten med tingsrättens bedömningar. Hovrätten menar att allt Vejdeland dömdes för i tingsrätten var korrekt och ändrar bara mer eller mindre formella detaljer angående själva straffet.

Domen får ses som ett stort bakslag för den svenska yttrandefriheten då Vejdeland alltså bland annat döms för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp för läsarkommentarer som hyllar nationalsocialismen. Hovrättens dom kan alltså tolkas som att det skulle vara olagligt att uttrycka sig positivt om vissa ideologier.

Under rättegången i Göta Hovrätt höll Vejdeland ett längre försvarstal för nationalsocialismen för att klargöra hur han anser att hans ideologi ska tolkas då åklagaren bygger sitt åtal på hur andra felaktigt tolkar ideologin. De otaliga och relevanta invändningarna från Vejdeland avfärdades i dagens dom helt utan något bemötande från hovrätten som korthugget skrev följande:

Vad som förekommit i hovrätten leder inte till någon annan bedömning av skuldfrågan än den som tingsrätten kommit fram till. Lika med tingsrätten finner hovrätten således att de yttranden som omfattas av åtalet för hets mot folkgrupp utgör straffbar missaktning för grupper som omfattas av den aktuella straffbestämmelsen.

Till Nordfront uppger Vejdeland att han är besviken över domen och kommer försöka överklaga den till Högsta domstolen då hovrätten kanske gick på tingsrättens linje eftersom målet som avhandlades kan vara för kontroversiellt och komplicerat för att hovrätten ska våga sig på en egen bedömning. Vejdeland säger att han inte har invändningar mot vissa av åtalspunkterna han döms för utan att det är punkterna gällande generella hyllningar av nationalsocialismen och Hitler som han ser som väldigt problematiska ur ett yttrandefrihetsperspektiv.

— Eftersom domen kan tolkas som att det är olagligt att uttrycka sig positivt om vissa ideologier och ideologiska förgrundsgestalter så måste den överklagas, säger Vejdeland och fortsätter:

— Hovrätten har ju inte svarat på de här viktiga punkterna utan bara klumpat ihop allting. Är det olagligt eller inte att få hylla sin egen ideologi?


  • Publicerad:
    2015-02-27 19:07