TYSKLAND. Under onsdagsmorgonen slog tysk polis till mot 60 olika adresser runt om i landet. Målet var personer som uttryckt ”högerextrema” åsikter på nätet.

bka

Tysk federal polis slog till mot åsiktsbrottslingar i hela landet med gryningsräder under onsdagsmorgonen.

Myndigheter i Tyskland har idag genomfört den första nationella insatsen gentemot åsiktsbrottslingar i historien. Tidigt i morse genomfördes koordinerade tillslag i alla utom två av de 16 delstaterna i landet och totalt 60 bostäder genomsöktes av polisen.

Bakgrunden är att dessa personer misstänks ha deltagit i en hemlig Facebookgrupp där man uttryckt ”högerextrema” åsikter och brutit mot flera tyska åsiktslagar, såsom hyllande av nationalsocialism och kritik mot den internationella judenheten.

Bakom operationen står den tyska federala polisen Bundeskriminalamt (BKA) som sedan december i fjol organiserat en särskild polisenhet vars uppdrag är att ”tacka problemet med näthat”. Enligt BKA är målet med polisenheten att ”med bestämdhet konfrontera den starkt växande verbala radikalismen på Internet”.

Tidigare i år lovande bland annat Facebook och Google att radera ”rasism” på sina tjänster och sedan dess har flertal konton blivit nedstängda för att fel åsikter har uttryckts.

Källor:
German police launch first nationwide hate speech raids
Razzior mot högerextrema näthatare i Tyskland


  • Publicerad:
    2016-07-13 15:40