Nyligen firade judarna i Storbritannien att de befunnit sig i landet i 350 år. Premiärminister Blair talade vid ceremonin inför det judiska samfundet där han prisade det judiska folket. Han sade bland annat att det är omöjligt att tänka sig Storbritannien utan ett judiskt samfund och att han vet att ”detta land alltid kommer vara en sann vän till Israel”.

När judarna nyligen firade att de befunnit sig i Storbritannien i 350 år talade Blair inför en samling om 500 högt uppsatta judar och andra. Blair prisade det judiska folket och talade på ett sätt han aldrig gjort inför det brittiska folket:

Så mycket lidande men ändå så stor kapacitet att återhämta sig. Så mycket förföljelse men ändå så stor beslutsamhet att övervinna det. Så mycket smärta, men ändå så mycket glädje i sin tro, som genom århundraden brinner lika klart idag som den alltid gjort, smickrade Blair, som enligt brittisk media dagen till ära bar kalott.

Inför de församlade sade Blair att det är omöjligt att tänka sig det moderna Storbritannien utan ett judiskt samfund, eftersom ”sedan judarnas återvändo på 1600-talet har alla delar av det brittiska samhället blivit upplysta av framstående judar.”

Blair betonade i talet också klart landets allians med Israel med följande ord:
Som jag sade vid mötet med Israels premiärminister (förra måndagen) är relationerna mellan Storbritannien och Israel aldrig bättre och djupare än någonsin tidigare. Jag vet att detta land alltid kommer vara den sanna vännen till Israel.

Under talet framhöll Blair, som ju är representant för mångkulturen och därmed verkar för integration av alla folkslag inom Storbritanniens gränser, att det judiska folket har särställningsrätt till att när det överensstämmer med de judiska intressena stå utanför det brittiska samhället och behålla en aversion mot blandäktenskap och assimilation:

Genom åren har samfundet visat hur det är möjligt att bevara en tydlig tro och en tydlig identitet och på samma gång vara alltigenom brittisk.

Efter talet sjöngs nationalsången. Först på hebreiska och därefter engelska.


  • Publicerad:
    2006-06-20 00:00