FÖRSÖKSDJUR Efter djurrättsgruppers långa arbete mot djurförsök förbjuder Kanadas regering nu säkerhetstestning av kosmetika på djur. Enligt en annan lagändring som röstades igenom i mars ska man även fasa ut försöksdjuren vid kemikalietestning.

En ny lag som förbjuder användning av försöksdjur för att testa säkerheten på smink och skönhetsprodukter röstades förra veckan igenom i Kanadas parlament. Enligt World Animal News (WAN) sätter den också stopp för försäljningen av produkter som förlitar sig på ny testning med försöksdjur samt produkter med ”falsk eller vilseledande märkning angående testning av kosmetika på djur”.

— Testning av kosmetika på djur är både grymt och onödigt. Därför är vi stolta över att gå framåt med vårt löfte att förbjuda testning av kosmetika på djur samt stoppa handeln med dessa produkter, säger Jean-Yves Duclos, Kanadas hälsominister.

Humane Society International (HSI) som tillsammans med ett antal andra djurskyddsorganisationer har lobbat för lagändringen i ungefär ett årtionde, är nöjda med regeringens beslut:

— Efter en tio år lång kampanj av HSI och våra partners har den kanadensiska skönhetssektorn gjort en förändring fri från djurplågeri. Vi är ärade över att ha gjort ett mycket nära samarbete med den kanadensiska regeringen och alla intressenter för att under alla år föra vår sak framåt. Vi är överlyckliga då vi ser Kanada genomdriva denna lagändring för att förbjuda kosmetikatestning på djur och handeln med dessa produkter, kommenterar Michael Bernard, biträdande direktör på WAN.

I Kanada planerar man även att fasa ut testningen av kemikalier på försöksdjur efter att en annan lagändring röstades igenom i slutet av mars.

— Att beskydda djur nu och i framtiden är något väldigt många kanadensare förespråkar. Och nu kan vi alla vara säkra på att kosmetika i Kanada är fritt från djurplågeri. Vi kommer också i fortsättningen att ta alla nödvändiga steg för att förbättra djurens välmående, säger hälsoministern.