JUDISK MAKT. Kanadas premiärminister ökar prosemiternas tryck på antisemiterna i landet, det vill säga kanadensarna.

Den nuvarande drogliberale Blackface-premiärministern Justin Trudeau.

I går, onsdag, utsåg Kanadas vänsterliberale premiärminister Justin Trudeau den framstående judiske lobbyisten Irwin Cotler till posten som Kanadas ”särskilda sändebud” för att bekämpa antisemitism.

I den rollen kommer Cotler att leda landets genomförande av IHRA:s (International Holocaust Remembrance Alliance) så kallade ”arbetsdefinition” av antisemitism.

Definitionen slår ihop kritik mot Israel, israelisk politik, ekonomi med mera, med anti-judiskt hat.

Den judiska lobbygruppen Jewish Voices Canada (JVC) motsätter sig införandet av IHRA-definitionen, som gör framsteg i alltfler länder. Problemet med den nya ”internationella” definitionen av antisemitism är att den inte är bra för judarna, anser JVC.

Kritik mot Israel kommer inte att tolereras
Trudeaus tillkännagivande sänder ett tydligt budskap till det civila samhället i Kanada: Kritik mot Israel kommer inte att tolereras, och Israels lobby kan fastställa villkoren för debatten, skriver Nora Barrows-Friedman för The Electronic Intifada.

Beslutet har klubbats igenom bara några veckor efter det att Ontarios premiärminister Doug Ford tvingat igenom en åtgärd för att anta IHRA definition utan att låta allmänheten eller politiker att komma till tals eller rösta i frågan. Det gjordes genom en exekutiv order.

Trudeau sade förra året att Kanada skulle använda IHRA definition som en del av sin strategi för att ”bekämpa rasism och diskriminering.”

Juden Irwin Cotler är Kanadas tidigare justitieminister och har länge varit den inofficiella rådgivaren till Israels tidigare försvarsminister misstänkte krigsförbrytaren Moshe Ya’alon.

Igår sade Trudeau att Cotler ”kommer att stödja opinionsbildning och uppsökande verksamhet tillsammans med kanadensarna, det civila samhället och den akademiska världen för att främja genomförandet av denna definition i hela landet och dess antagande internationellt”.

Vi får aldrig glömma de smärtsamma erfarenheterna från förintelsen…[bla, bla, bla]…

En tills vidare nöjd Irwin Cotler.

Israel och dess lobby har drivit på för att IHRA-definitionen ska bli federal lag i USA, Kanada och europeiska länder för att skydda Israel från kritik mot dess kränkningar av mänskliga rättigheter, inte minst mot palestinierna vilka är utsatta för ett pågående, utdraget folkmord.

Tidigare har Trudeau stöttat Cotlers inflytande på den kanadensiska regeringens extrema pro-israeliska politik, inklusive dess smutskastningskampanj mot den fredliga rörelsen för bojkott, desinvesteringar och sanktioner för palestinska rättigheter (BDS).

— Cotlers roll ”kommer att vara att kväva oliktänkande i det civila samhället om israeliska kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger Michael Bueckert, vice ordförande för organisationen Kanadensare för rättvisa och fred i Mellanöstern.

Detta är bara den senaste insatsen för att försöka blockera organisering för palestinska rättigheter genom att smutskasta människorättsförsvarare som antisemiter, skriver Barrows-Friedman.

Medborgarrättsgrupper och tusentals anhängare av mänskliga rättigheter hade deltagit i kampanjer som uppmanade medlemmar av Ontarios provinsiella parlament att avvisa det privat framlagda lagförslaget om att anta IHRA-definitionen.

Många medborgare hade förberett framställningar som motsatte antagandet av den nya judiska definitionen av antisemitism i Ontarios lag.

Vittnesmålen skulle läggas fram inför politikernas ständiga utskott för rättsliga frågor i en offentlig utfrågning.

Kanadas antidemokrati
— Det var antidemokratiskt att bara stänga ner utfrågningarna, sade Corey Balsam, nationell ordförande för JVC, som också anser att den nya lagen går emot de flesta kanadensares inställning i frågan.

Så sent som förra månaden fann en nationell undersökning att majoriteten av kanadensare inte anser att kritik mot staten Israel eller dess politik är antisemitiskt, trots att israeliska lobbygrupper satsat mycket pengar på att vända det allmänna opinionsläget i frågan.

Tre stora kanadensiska städer – Calgary, Montreal och Vancouver – har hittills avvisat den nya ”internationella” definitionen av antisemitism.

Fords exekutiva order om att göra IHRA:s nya definition av antisemitism till lag, utan allmänhetens inblandning, välkomnas av israeliska lobbygrupper och prosionistiska politiker.

Enligt Electronic Intifada kan Ford ha tagit denna odemokratiska väg med exekutiv order för att undvika det som hände 2016, då politiker avvisade ett lagförslag om förbud mot bojkotter av Israel.

Detta lagförslag skulle ha svartlistat anhängare av BDS-kampanjen för palestinska rättigheter. Prosemiter hävdade då att BDS var en ”nazistanstruken” rörelse.

De försökte också knyta Palestinas solidaritetsaktivism till militanta jihadistiska islamister i Frankrike och till islamistiska terrordåd.

Juden Bueckert har också noterat att judarna Michael Levitt och Anthony Housefather, vilka båda är medlemmar av Kanadas federala parlament och hårdföra anhängare av den judiska terrorstaten Israel, förra året skrev en opinionsartikel som hyllade IHRA:s definition eftersom den kväser BDS-rörelsen, kritik och ”hat” mot Israel.

”Ja de försöker förbjuda aktivism för Palestina, de vill helt enkelt att man inte pratar om det,” skrev Bueckert på Twitter.

Balsam hoppas att solidaritetsgrupper kommer att fortsätta att ”öppna dörrar för att tala om rasismen i Israel, sionismens förhållande till rasism och den inverkan som [IHRA-definitionen] har på palestinier och på färgade människor”.

— Vi kan inte låta dem diktera villkoren för debatten, sade Corey Balsam.


  • Publicerad:
    2020-11-26 08:32