KANADA En domstol i delstaten Ontario har beslutat att obligatoriska matematikprov för blivande matematiklärare är olagliga – eftersom sådana test missgynnar rasifierade kandidater.

I premiärminister Justin Trudeaus Kanada fortsätter ”wokeheten” att vinna terräng.

En domstol i delstaten Ontario har nu slagit fast att ett obligatoriskt matteprov för lärarkandidater är grundlagsstridigt.

Ett sådant prov kan nämligen inte användas som grund för att underkänna dem som ett upprepat antal gånger misslyckas med det – eftersom testet oundvikligen missgynnar icke-vita lärarkandidater.

Rasistiskt att kräva matematikkunskaper

Domstolen Ontario Divisional Court beordrade förra veckan lärarhögskolan Ontario College of Teachers att ”omgående certifierade lärarkandidater som inte har klarat Mathematics Proficiency Test”- detta med hänvisning till ”olikheter baserade på ras i framgångsfrekvensen för standardiserade prov.”

I domen understryks att det råder ”en underrepresentation av rasifierade lärare i Ontarios skolor.”

Vidare hänvisas till att ”rasifierade elever tjänar på att bli undervisade av rasifierade lärare” samt att ”provets skadliga effekter på de rasifierade lärarkandidater som oproportionerligt underkänts på det, övertrumfar dess fördelar”.

Domstolen fastslår att det finns genomförbara alternativ till matematikkunskapstestet som ”tycks vara mindre destruktiva och minst lika effektiva”.

Till dessa hör, menar man, ett krav på att ha utfört ett ”visst antal timmar matematikundervisning eller en hel matematikkurs” för godkänd lärarkandidatexamen.

Lärarfacket lyriskt

Lärarfacket Ontario Teachers’ Federation hyllar domstolens beslut och hävdar i ett uttalande:

"Det finns ingen forskning som tyder på att ett standardiserat test skulle förbättra elevernas resultat eller förbättra lärarpedagogiken."

Många användare av sociala medier ifrågasätter emellertid beslutet och menar att det sänker standarden på matematiklärare i Ontario.

Din Ontario-lärare behöver inte längre klara grundkursen i matematik för att undervisa grundkurs i matematikskriver den konservative kommentatorn Jeffrey Blehar på Twitter, medan webbtidskriften Quilettes redaktör Jonathan Kay ironiserar:

”Ontarios lärarfack är i extas över att dess medlemmar inte längre behöver kunna matematik. Ännu en lysande dag för Ontarios studenter!”