USA Att använda polishundar för att kontrollera folksamlingar och misstänkta brottslingar är ”djupt rasifierat”. Detta anser två politiker i Kalifornien som vill att delstaten förbjuder den ”rasistiska” metoden.

Två politiker i Kaliforniens delstatskongress har lämnat in ett lagförslag om att förbjudna användningen av polishundar för att kontrollera misstänkta brottslingar och folksamlingar, skriver New York Post.

Politikerna menar att metoden är ”djupt rasifierad” och drabbar afrikaner. I ett uttalande säger Corey Jackson, som är en av politikerna bakom förslaget, att svarta har blivit ”traumatiserade” av polishundar och fått ”livslånga skador innan deras skuld ens bevisats”.

— Användningen av polishundars huggtänder har lett till brutalt våld och livslånga trauman för afroamerikaner och färgade samhällsgemenskaper. Detta lagförslag markerar en vändpunkt i kampen för att få slut på denna grymma och inhumana praktik och bygger tillit mellan polisen och samhället de tjänar, säger Jackson.

Enligt lagförslagen ska polisen fortsatt kunna använda djur för räddningsuppdrag och för att söka efter narkotika och vapen.