INRIKES. Flera kommuner i Västerbotten har attesterat och betalt fakturor från lurendrejeriföretag. Bland annat har en kommun betalat 39 000 kronor för tre paket våtservetter.

pengar

Nordmalings kommun är en av de kommuner i Västerbotten som lurats av varningslistade företag. Bland annat attesterades och betalades en faktura på 39 000 kronor för tre paket våtservetter. Man ska även ha betalt 160 kronor kilot för vägsalt.

Hela åtta kommuner bara i Västerbotten har köpt rengöringsmedel, sopsäckar, salt och våtservetter av varningslistade företag. Nordmalings kommun använder efter skandalen varningstjänsten Inyett för att undvika lurendrejeriföretag.

Om tilltaget hjälper är dock inte säkert då elva av de tretton miljoner kronorna som Sveriges kommuner betalat till rödlistade företag kommer från just kommuner som använder sig av Inyett.

— Man kan aldrig garantera att det inte kommer att hända igen. Däremot ska man ha god intern kontroll, strukturer och rutiner som gör att fakturor över vissa belopp granskas av flera personer. DÅ får man bättre struktur så att fakturor inte attesteras för långt ner i organisationen, säger Helen Sundström Hetta som är kommunchef i Nordmaling.

Två av företagen som lurat svenska kommuner har sitt huvudkontor i Stockholm och heter Universal Solutions samt Royal Chemical Industries. Dessa två företag ägs av samma personer och i styrelsen sitter Peter John Gold som ansvarig för de båda bolagen.

Källa:
Köpte tre paket våtservetter för 39 000 kronor


  • Publicerad:
    2016-12-20 20:25