POLITIK Efter att Staffanstorp stoppade mottagningen av kvotflyktingar polisanmäldes man av flertalet personer. Nu pågår en utredning mot kommunstyrelsens ledamöter om tjänstefel.

Efter ett beslut i Staffanstorps kommun där man beslutade om ett tillfälligt stopp för kvotflyktingar för att istället fokusera på hjälp till Ukraina, utreds nu kommunstyrelsen för misstänkt tjänstefel. Beslutet väckte stark kritik när det först offentliggjordes och har nu resulterat i en brottsutredning ledd av åklagaren Emma Adolfsson.

Bakgrunden till beslutet var Rysslands invasion av Ukraina förra våren, vilket ledde till en prognos från Migrationsverket om att 200 000 ukrainska flyktingar kunde söka skydd i Sverige. Staffanstorps kommunstyrelse beslutade då att temporärt stoppa mottagandet av kvotflyktingar, vilket skapade en våg av kritik och ifrågasättande.

Kommunalrådet Christian Sonesson berättade att beslutet ändrades då Migrationsverkets prognos hade reviderats nedåt. Trots detta valde flera att polisanmäla kommunens agerande, och nu utreder åklagaren om det föreligger misstänkt tjänstefel från kommunstyrelsens sida.

Samtliga ledamöter i kommunstyrelsen har kallats till förhör i samband med utredningen. Åklagaren Emma Adolfsson säger till Sydsvenskan att ledamöterna är skäligen misstänkta för tjänstefel av den lägre graden.

Christian Sonesson har tagit till sociala medier för att uttrycka sin förvåning över att ärendet nu har utvecklats till en brottsutredning. Han understryker att politiska beslut normalt sett bör prövas i förvaltningsdomstolen och inte i brottmål. I ett inlägg på Facebook beskriver Sonesson situationen som ”sannerligen unik och märklig” och betonar att detta skapar stor oklarhet för kommuner och regioner i hela landet.