UTRIKES. Den stora konflikten om namnet Makedonien kan snart vara löst. Enligt premiärminister Zoran Zaev har man kommit långt i förhandlingarna med Grekland.

Under flera år har en konflikt funnits mellan Grekland och staten som kallar sig Makedonien. Anledningen är att Makedonien även är ett historiskt namn på en region i norra Grekland, varifrån krigarkonungen Alexander den Store kom.

Att ett annat land väljer att kalla sig Makedonien är något Grekland sett allvarligt på, då man anser att landet därmed gör anspråk på grekisk historia och även grektiskt territorium. Därför har Grekland länge blockerat Makedoniens inträde i NATO och EU.

Nu tycks konflikten gå mot ett slut då regeringen i ”Makedonien” säger sig vara villig att ändra namnet, till övre eller norra Makedonien, för att göra distinktionen mer tydlig.

Enligt den makedonska premiärministern Zoran Zaev har grekerna dock krävt att man ska ändra namnet i konstitutionen, vilket är en process som kommer ta tid. Man har dock redan nu döpt om flygplatsen utanför huvudstaden Skopje till Skopjes internationella flygplats, istället för det tidigare namnet Alexander den Stores flygplats.

Källa:
Långvarig namnkonflikt kan snart vara löst


  • Publicerad:
    2018-05-04 00:30