GREKLAND. Upprörda fotbollssupportrar störde framgångsrikt ett vänstermöte i Thessaloniki. Rent generellt håller stämningen i Grekland på att hetta till över Makedonien-frågan och extremvänstern möter motstånd på gatan.

I måndags försökte politiker från regeringspartiet Syriza hålla ett möte i Thessaloniki för att fira regeringens beslut i Makedonien-frågan. Den Syriza-ledda grekiska regeringen har kommit överens med grannlandet FYROM om att landet som tidigare var en del av Jugoslavien numera ska få kalla sig Nordmakedonien, trots att det historiska Makedonien främst låg i dagens Grekland och befolkades av greker.

Thessaloniki är en anrik stad som var av central betydelse redan i det antika Makedonien och patriotiska fotbollssupportrar i staden reagerade inte positivt på Syrizas mötesplaner. Mer specifikt var det supportrar till PAOK FC som gav sig ut på gatorna och slogs med polisen. Den uppskruvade stämningen i staden tvingade vänsterpolitikerna att med kort varsel flytta mötet som först var tänkt att hållas i närheten av PAKO:s fotbollsarena till en mötesplats med högre säkerhet.

Trots bytet av plats samlades tusentals motdemonstranter och såg till så att inga utomstående personer kunde gå på vänstermötet. Enligt uppgifter från nationalister i staden så lyckades Syriza bara samla runt 30 deltagare på sitt möte.

En parlamentsledamot från Syriza som talade på mötet ska upprört ha sagt att alla motdemonstranter var ”fascister”.

Rent allmänt har ”antifascister” i Grekland fått smaka på sin egen medicin den senaste tiden. Vänstern i Grekland opererar ofta från ockuperade byggnader som deras aktivister bor i och tidigare i år rapporterade Nordfront om hur nationalister eldade ner en sådan byggnad i Thessaloniki. Två homosexuella män ska också ha kastats i havet i samband med en prideparad i staden.

Efter mötet i måndags var patriotiska fotbollssupportrar återigen ute på gatorna under onsdagskvällen och ska då ha tagit sig in i ett område som betraktas som ”rött” och vandaliserade kafeterior som drivs av extremvänstern och skickat en och annan vänsterextremist till sjukhus. Patrioterna passade också på att hälla svart färg på ett förintelsemonument och konfiskera blommor som lämnats på platsen.

I Aten genomförde nationalister också en framgångsrik attack nyligen mot en av vänsterextremister ockuperad byggnad. 20-30 beväpnade aktivister ska ha stormat byggnaden och en antifascist som inte hann undan hamnade på sjukhus efter att ha blivit slagen i huvudet med ett metallföremål.

Vänsterextremister som för några veckor sedan attackerade en nationalistisk demonstration i staden Kavala, som ligger i östra Grekland, jagades också på flykt av nationalisterna. Även där handlade demonstrationen om Makedonien-frågan och de som jagade bort vänsterextremisterna var lokala fotbollssupportrar.

Rent generellt är det politiska läget i Grekland spänt. Syriza vet att deras chanser att behålla regeringsmakten efter valet nästa år är begränsade och därför har de istället för att agera populistiskt genomdrivit många radikala och impopulära politiska beslut för att förändra Grekland så mycket som möjligt innan de förlorar makten. Samtidigt fortsätter regimens rättsvidriga utredning mot nationalistpartiet Gyllene gryning, vilket har gjort att partiet blivit bakbundet och något handlingsförlamat. I kölvattnet av Gyllene grynings åtminstone tillfälliga passivitet har mer aktivistiska element övergett partiet och organiserat sig i lokala nätverk som arbetar med både metapolitik och gatukamp.

Först i december kommer Syrizas beslut om Makedonien att prövas av det grekiska parlamentet. Alltså kommer patriotiska greker säkerligen att fortsätta demonstrera mot beslutet i minst fem månader till. Nästa år väntas rättsprocessen mot Gyllene gryning äntligen få sin upplösning samtidigt som det är valår och nationalistiska vindar blåser i landet. Nordfront kommer således sannolikt få anledning att återkomma till situationen i Grekland.


  • Publicerad:
    2018-06-28 11:55