UTRIKES. Under torsdagen hölls lokalval i Storbritannien. Resultatet visar att den stora vinnaren är det konservativa partiet medan socialdemokratiska Labour och självständighetspartiet UKIP går bakåt.

I Storbritannien hölls lokalval under torsdagen. Vinnare i valet blev det konservativa partiet som nu tar kontroll över ett antal mandat och därmed även ett antal regioner. Partiets framgångar har i huvudsak ägt rum i England men även i Wales och Skottland har de konservativas motståndare tappat mark.

De konservativas framgångar verkar främst ske på bekostnad av motståndarna Labour och UKIP. Socialdemokratiska Labour led av nederlag och tappade hundratals förtroendevalda men sämre gick det för självständighetspartiet UKIP som nästintill utplånades i lokalvalet. Senaste gången lokalval hölls i de aktuella regionerna erövrade UKIP cirka 140 mandat men nu har man tappat alla utom något enstaka.

Valframgångarna är ett gott tecken för det konservativa partiet inför sommarens extraval. Experten John Curtice bedömer med resultatet som grund att de konservativa skulle få 38 procent om det vore val idag. Siffran för Labour beräknas till 27 procent medan Liberaldemokraternas stöd beräknas vara 18 procent. Betyligt sämre stöd antas UKIP ha då bara 5 procent av väljarna skulle, enligt Curtice, rösta på partiet om det vore val idag.

Källor:
United Kingdom local elections, 2017
Local and mayoral results: Tories advance amid Labour losses


  • Publicerad:
    2017-05-06 07:00