INRIKES. Organisationen KRIS är konkurshotad. Före detta kriminella personer har förskingrat ekonomiska medel.

Rasfrämlingen Germay Woldu är förbundsordförande för Kris.

Nu hotas organisationen Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS) av ekonomiska svårigheter eller till och med konkurs, efter en uppföljning och granskning av de elva miljoner kronor som de fick till skänks av Arvsfonden – pengar som svenska staten har tagit från avlidna medborgare och skänkt till ett ”utbildningsprojekt”.

Hanteringen av de elva miljoner kronorna har varit bristfällig och en del av pengarna förskingrats och gått till att köpa bilar, alkohol, kemtvätt, inkasso och upplevelseprodukter som spa, rapporterar SVT. Pengar har tagits för omlackering av en bil. En projektledare har fått särskilda ”arvoden” som ”mentor”, och så vidare.

Tollare folkhögskola i Stockholm fick pengarna från arvsfonden för att bygga upp en kurs för blivande ”livsstilskoordinatorer”. Utbildningen gick ut på att tidigare kriminella människor och missbrukare med funktionsnedsättningar skulle lockas med att kanske komma att få jobb på exempelvis stödboenden och fritidsgårdar.

Efter revisionen har Kris återbetalat 208 000 kronor men Kammarkollegiet ska nu avgöra om Kris måste betala tillbaka det erhållna stödet. Det skulle kunna leda till att Kris går i konkurs.

— Det skulle betyda att vi skulle få sparka folk på kansliet, vi kanske går i konkurs, säger förbundsordföranden Germay Woldu till SVT. Han kritiserar Arvsfondens agerande och skyller eventuella fel som Kris själva skulle ha begått på en tidigare ledning.

— Vi har hållit mål och budget. Vi har fått de tre första åren godkända, alla beslut har skett i samverkan. Hur kan man först godkänna och sen riva upp allting?

Arvsfondens ledare måna om sig själva
Arvsfonden är i första hand måna om sitt rykte:

— Det handlar om förtroendet för Arvsfonden. Pengarna ska gå till det de är avsedda för, säger Hans Andersson som är enhetschef på Arvsfonden.

Medlemmar i Kris har upprepade gånger ägnat sig åt kriminell verksamhet. En ledamot i styrelsen stal år 2006 pengar från lokalföreningen i Växjö.

2009 splittrades Kris när den uteslutna Stockholmsavdelningen bildade organisationen X-cons. Rapporter kom om att det bland annat förekommit spel om pengar efter att Kris fått pengar för att motverka spelmissbruk.

För ett år sedan utreddes dåvarande riksordföranden för påstådda kränkningar, misstankar han senare friades från.

I somras uteslöts hela lokalavdelningen i Halmstad från organisationen där den tidigare ordföranden varit verksam.

Den ”tidigare ledning” som Germay Woldu refererar till är Paul Barath, en av Kris Halmstads ledande personer under 15 års tid, före detta ordförande i Kris Halmstad och i riksorganisationen. Han anklagades för att ha kränkt kvinnliga medlemmar sexuellt.

Det fanns anmälningar mot Barath från sköra tjejer, sade Woldu 2019.

Sommaren 2018 fick Paul Barath och Kris mycket stöd och beröm från vänsterpress och framför allt från Centerledaren Annie Lööf och Feministiskt initiativs Gudrun Schyman för att de ”markerade” mot Nordiska motståndsrörelsen som då befann sig i Almedalen på Gotland för att bedriva valkampanj inför riksdagsvalet den hösten.

Kris valde då som Nordfront rapporterade att ta ställning mot det svenska folkets rätt att överleva genom att ställa sig intill nationalsocialisterna med armarna i kors.

— Det finns så mycket oegentligheter som sker inom KRIS, sade den före detta ordföranden Barath som ett år tidigare hyllades som en hjälte.


  • Publicerad:
    2020-09-13 12:45