Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kroatiens president tände ljus för de allierades offer

Av Redaktionen, 2015-05-15
redaktionen@nordfront.se

KROATIEN. Presidenten i Kroatien tände under torsdagen ljus i Bleiburg för de kroatiska civila och soldater som massmördades av de allierade efter kriget.

En massgrav i Huda Jama, Slovenien, hittades 2009. Massakern inleddes i österrikiska Bleiburg och intensifierades när flyktingarna kommit över den jugoslaviska gränsen.

En massgrav i Huda Jama, Slovenien, hittades 2009. Massakern inleddes i österrikiska Bleiburg och intensifierades när flyktingarna kommit över den jugoslaviska gränsen.

Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic tände ljus och lade ner kransar i Bleiburg i södra Österrike liksom i Macelj och Tezno vid gränsen till Slovenien. Detta för att visa ”respekt för offren som dödades i de tragiska händelserna i maj 1945”.

— Ett brott är ett brott och kan inte rättfärdigas av någon ideologi, sade presidenten i ett uttalande om de allierade massmorden i Österrike och Slovenien.

Nordfront har tidigare skrivit om Bleiburgmassakern där britterna under vapenhot tvingade kroatiska kvinnor, barn och åldringar, men också soldater, att överlämna sig till den hänsynslöse kommunisten Titos arméer trots att de redan kapitulerat till britterna. När den kroatiska armén var avväpnad och man förstått att britterna inte skulle lägga sig i, besköt Titos partisaner flyktinglägret i Bleiburg den 16 maj.

Därefter skickades återstoden av flyktingar med tåg över den jugoslaviska gränsen där krigsförbrytelserna intensifierades. Efter kommunismens fall i Jugoslavien har utgrävningar utförts och 300 massgravar hittats. Enligt slovenska myndigheter har man i dessa massgravar hittat 100 000 kroppar.

Mer än nio miljoner tyskar dog som ett resultat av de allierades avsiktliga svält och fördrivningspolitik efter kriget enligt James Bacque i boken Crimes and Mercies: The Fate of German Civilians Under Allied Occupation, 1944-1950. Över två miljoner av dessa, många kvinnor och barn, dog längs vägarna eller i koncentrationsläger i Polen och på andra platser. Västerländska regeringar förnekar fortfarande att dessa personer dog.

Minnessten för Bleiburgmassakerns offer.

Minnessten för Bleiburgmassakerns offer.

Källa:
Croatian leader pays tribute to collaborators


  • Publicerad:
    2015-05-15 11:40