KROATIEN. En svastika hade avbildats i gräset på den fotbollsplan där Kroatien och Italien skulle mötas i en EM-kvalmatch igår kväll. Uefa hotar nu med hårda sanktioner.

hakkors ring

När Kroatien mötte Italien i höstas blev det en stor publikskandal. Från den kroatiska sektionen kastades bengaler in på planen och detta ledde till att länderna fick spela sin EM-kvalmatch inför tomma läktare.

Innan matchen skulle börja hade någon eller några tagit sig in på arenan och prytt planen med en stor svastika på ena planhalvan. I halvlek försökte vaktmästaren att få bort svastikan, men lyckades inte helt.

— Det här är ett sabotage och ett brott. Vi förväntar oss att polisen griper förövarna. Det här är en skam för hela Kroatien, säger Tomislav Pacak, talesperson för det kroatiska förbundet.

Det spekuleras om vilka som kan ligga bakom utsmyckningen av planen och vissa tror att supportrar till den lokala fotbollsklubben Hajduk Split kan ligga bakom detta.

Klubbens supportrar, influerades tidigare av antirasism. Men detta har svängt i en sundare riktning. Nu finns det en grupp människor, troligtvis medlemmar i Hajduk Split:s supporterklubb, som framför nationalsocialistiska ramsor och budskap under matcherna.

Bedömer Uefa att denna händelse hade kunnat undvikas väntas nu hårda sanktioner mot Kroatien. Landet har de senaste tio åren straffats av Uefa 13 gånger och den sammanlagda bötessumman uppgår till 8,5 miljoner kronor.

Gårdagens match slutade 1-1 vilket innebär att Kroatien nu leder gruppen med två poäng före Italien. Men nuvarande ställningar i gruppen kan komma att förändras i och med att eventuella bestraffningar kan bli bland annat poängavdrag.

Källa:
Nazistskandal i EM-kvalmatch


  • Publicerad:
    2015-06-13 11:00