BROTT Sam Bankman-Fried, grundaren av FTX, har blivit dömd för att ha stulit miljarder dollar från hans nu konkursade kryptobörs i en av de största finansiella bedrägerierna någonsin. Domslutet kommer nästan ett år efter FTX:s konkurs och innebär en avsevärd förlust för den tidigare framstående kryptoföretagsledaren.

Juden och FTX-grundaren Sam Bankman-Fried fanns skyldig på torsdagen att ha stulit från kunder på hans nu konkursade kryptobörs, vilket är en av de största finansiella bedrägerierna i historien.

En jury i Manhattan fällde Bankman-Fried för alla sju punkter han stod åtalad för efter en månadslång rättegång där åklagare hävdade att han plundrade 8 miljarder dollar från börsens användare av ren girighet.

Domen kom nästan ett år efter att FTX begärde konkurs, vilket skakade finansmarknaderna och utplånade Bankman-Frieds uppskattade personliga förmögenhet på 26 miljarder dollar.

Juryn var överens om domen efter knappt fyra timmars överläggning. Bankman-Fried, som tidigare nekat till anklagelserna, stod inför juryn med händerna knäppta framför sig när domen lästes.

Den fällande domen är en betydande framgång för den amerikanska justitiedepartementet och Damian Williams, chefsåklagaren i Manhattan, som gjort det till en prioritet att bekämpa korruption på finansmarknaderna.

En gång i tiden en framträdande figur inom kryptovärlden, Bankman-Fried går nu med i raden av beryktade finansiella brottslingar som Bernie Madoff och Jordan Belfort.

Domaren Lewis Kaplan har planerat Bankman-Frieds att fastställa straff i mars 2024, där han riskerar att tillbringa årtionden i fängelse.

Samtidigt som Bankman-Fried leds bort av de amerikanska federala poliserna nickade han till sina föräldrar som satt i rättssalens publik, rapporterar Reuters.

Bankman-Fried ska snart ställas inför rätta igen angående ytterligare åtal från tidigare i år, inklusive påstådd utländsk mutor och bankbedrägeri.