USA. Amerikanska justitiedepartement har underkänt jurisdiktionen som bedrivs i tre städer. Vita huset utarbetar därför riktlinjer för hur det federala ekonomiska stödet till dessa ska dras in.

Justitiedepartementet i USA. Foto: Coolceasar (CC BY 3.0)

Städerna New York City, Portland, och Seattle kallas ”anarkistiska jurisdiktionsområden” av USA:s justitiedepartement och står nu inför att förlora federal finansiering för att ha misslyckats med att kväsa de grasserande upploppen samt för att ha dragit in på sin egen finansiering av polisen.

— När ledare på delstats- och lokal nivå hindrar sina egna poliser och polismyndigheter från att sköta sitt jobb försätter detta oskyldiga medborgare i fara, medborgare som förtjänar att skyddas, inkluderande dem som försöker samlas och protestera på ett fredligt sätt, sa USA:s justitiekansler general Willliam Barr i ett uttalande på måndagen.

Han tillade att regeringen ”inte kan låta federala skattemedel slösas när medborgares säkerhet äventyras”. Sanktionernas natur och omfattning är ännu oklara.

Vita Husets budgetdirektör Russ Vought uppges dock under de två närmaste veckorna komma att utarbeta riktlinjer för federala myndigheters indragna utbetalning av medel till de tre aktuella städerna.

Även andra städer kan den närmaste tiden komma att adderas till listan över städer som förlorar federalt ekonomiskt stöd, meddelar justitiedepartementet.

Utnämningen av de ”anarkistiska jurisdiktionsområdena” kommer efter ett tidigare PM från president Donald Trump.

Den andra september gav han departementet direktiv om att lista tillgängliga sätt att ekonomiskt bestraffa städer som har dragit in finansieringen till polismyndigheter under brottsvågen, alternativt har ignorerat fall av våld under de pågående Black Lives Matter-protesterna.

De tre städerna hamnade på listan av ett flertal orsaker. I juli godkände New Yorks stadsfullmäktige en budget där en miljard dollar skars bort från polismyndigehetens normala årliga budget på sex miljarder, och detta trots att en en kraftig brottsvåg drabbade staden.

Portland hade haft fler än hundra upploppsnätter i följd, vilka i varierande stor utsträckning inkluderat våld, skadegörelse och sammandrabbningar med polisen.

I slutet av augusti slog en grupp människor sönder fönstren fastigheten, som rymmer borgmästarens bostad, och kastade in brinnande föremål.

I Seattle har huliganer tillåtits bilda en långvarig polisfri ”autonom zon”, vilken till slut avvecklades efter eskalerande våldsyttringar inkluderande skjutningar.

New York Citys borgmästare Bill de Blasio fördömer justitiedepartementets deklaration och menar att den är ”förolämpande” för New York-bor. Han hävdar även att ”frid och fred” råder i staden.

New Yorks stadsåklagare Jim Johnson uppger att staden överväger rättsliga åtgärder för att utmana deklarationen.


  • Publicerad:
    2020-09-23 21:40