Världsnaturfonden (WWF) och Minplanet utser sedan 2010 ’Årets miljöhjälte’. Utmärkelsen går till någon som de anser har gjort betydande insatser för Sveriges miljö under det gångna året. Utmärkelsen har varje år delats ut av Sveriges kung och statschef, men detta år vägrade han

Priset gick i år till fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson och i motiveringen nämns hennes engagemang för Ojnareskogen i Bungeområdet på Gotland som har blivit mycket uppmärksammat den senaste tiden. Ojnareskogen har konstaterats inneha ett unikt växt- och djurliv och i närheten ligger sjön Bästeträsk som nästa år ska bli vattentäkt för hela Gotland. I detta område bedriver företaget Nordkalk kalkbrytning som enligt miljöaktivisterna skadat miljö och landskap på ett sätt som omöjliggör återställning.

Kung Carl Gustaf vill inte ge någon motivering till varför han avstår att ge ut priset just detta år, men enligt Hovets presstalesman Bertil Ternert är det på grund av feghet: ”Han avstår ofta när det gäller större kontroversiella frågor”, säger han.

Samtidigt har kungen inte haft några problem tidigare att hylla flera muslimska ledare. Sultanen Hassanal Bolkiah Mu’izzadin Waddaulah i Brunei och kungen i Saudiarabien Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud har fått lyckönskningar och medaljer av Kung Carl Gustaf.


  • Publicerad:
    2012-10-19 13:23