USA. Affärskvinnan Madeleine Pickens åtalas för påstådd rasism efter att hon försökt skapa ett lyxigt turistresmål för välbeställda afroamerikaner samt att hon ville servera ”mat för svarta”.

Den 69-åriga amerikanska affärskvinnan Madeleine Pickens köpte en ranch i Nevada i USA för att sedan omvandla den till ett turistmål. Priset för ett dygn på ranchen ligger på runt 18 000 kronor och då får gästerna bland annat bo i stuga, rida på hästar och åka safari i jeepar i vildmarken.

Pickens anklagas nu för rasism efter att hon gav order till kökspersonalen att satsa på ”mat för svarta” och inte ”mat för vita” för att locka välbärgade afroamerikaner till ranchen. Hon föreslog friterad kyckling, grillade revben och majsbröd då hon trodde att maträtterna passade de afro­amerikanska besökarna bättre. Framförallt då de två förstnämnda rätterna förknippas starkt med den afro­amerikanska matkulturen och som dessutom brukar bland annat serveras av USA:s militär under ”African American History Month”.

En tidigare anställd på ranchen menar att det är ett ”stereotypt” och ”rasistiskt” resonemang att tänka sig att olika etniska grupper äter olika slags mat och Pickens ställs nu inför rätta för påstådd rasism och hon anklagas även för att ha sparkat två anställda för att de inte ”passade den image” som hon ville att personalen på turistmålet skulle ha.

Madeleine Pickens advokater har dock avfärdat anklagelserna som ”nonsens” och de påpekar att restaurang­branschen ofta delas in i olika etniska matkulturer och de tog upp olika exempel som mexikansk, kinesisk eller thailändsk mat. De menar att i värsta fall kan arbetsgivaren anklagas för att ha varit oartig eller okänslig men knappast diskriminerande.

Åklagaren i fallet, Willie Williams, påstår att det är diskriminerande att Pickens refererat till två av sina anställda som ”tjuren” eller ”oxen”. Han menar att orden refererar till slaveriet och att Pickens på något sätt ansett sig äga sin personal på samma sätt som man äger boskap.

Försvaret menar istället att orden beskriver de anställdas yttre attribut och att Pickens intention med orden var avsedda som komplimanger som syftade till deras fysiska styrka.

Källa:
Chef sues California dude ranch owner for demanding ’black people food’ menu


  • Publicerad:
    2017-01-02 13:10