BROTT. En 30-årig kvinna som ljög om att hon hade kidnappats och våldtagits av en tidigare pojkvän har nu dömts till ett och ett halvt års fängelse av hovrätten i Malmö som anser att kvinnans brottslighet är ”ytterst allvarlig”.

En 30-årig kvinna åtalades vid Malmö tingsrätt för falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförvanskning. Enligt åtalet skulle kvinnan ha hittat på att en tidigare pojkvän hade frihetsberövat, våldtagit och misshandlat henne vid flera tillfällen. Tingsrätten friade kvinnan med motiveringen att det inte var tillräckligt bevisat att mannen verkligen var oskyldig till anklagelserna.

Hovrätten har dock nu gjort en annan bedömning och de säger att det helt saknas bevis för de anklagelser som gjorts mot mannen och att de tror att det finns ett hämndbegär av kvinnan mot mannen sedan han avslutade deras relation. Till stöd för detta åberopades under rättegången e-postmeddelanden som kvinnan skickade till mannen efter att han gjorde slut med henne.

Kvinnan har hela tiden nekat till detta och påstått att någon ska ha kapat hennes mejl och mobiltelefon men hovrätten köpte inte hennes version. Detta efter att flera av hennes anklagelser har bevisats vara lögner. Bland annat ska kvinnan ha gått så långt att hon att hon lämnade in en blodig t-shirt till polisen och påstod att blodet kom från en av gångerna hon våldtagits. Ett DNA-test visade dock att detta var ren lögn.

Gällande den kidnappning hon påstod sig ha blivit utsatt för så har vittnen berättat att kvinnan själv sökte upp mannen den aktuella dagen och att hon sedan lämnade bostaden på kvällen. Vid tillfället hade hon även beställt en taxi från sin egen telefon.

Hovrätten skriver:

Brottsligheten mot främst MÄ (mannen) måste betraktas som ytterst allvarlig. Han har, uppenbarligen på grund av X (den tilltalades) hämndlystnad, felaktigt utpekats som ansvarig för mycket allvarliga men uppdiktade brott, något som lett till att han varit frihetsberövad i två omgångar och i övrigt upplevt begränsningar i sin tillvaro.

Den 30-åriga kvinnan har nu dömts till ett och ett halvt års fängelse för bevisförvanskning, falsk angivelse och för falsk tillvitelse av flera personer som enligt henne skulle ha hjälpt mannen. Hon ska även betala över 80 000 kronor i skadestånd till mannen.

Källa:
Kvinnas lögn om våldtäkt ”ytterst allvarlig” – döms till ett och ett halv års fängelse


  • Publicerad:
    2018-01-26 10:35