För några dagar sedan gick Länstidningen i Södertälje ut med att man kommer ”stryka de inlägg vi tycker är tveksamma i väntan på en teknisk lösning som gör att man måste registrera sig”. På detta sätt vill tidningen strypa ”de hatiska stämmorna” som enligt tidningen på ett organiserat sätt skriver kommentarer till alla sorters artiklar, ”bara det går att koppla till ’riktiga’ svenskar som offer för ett ’politiskt korrekt samhälle’”.

lt2I kommentarerna till Länstidningens artikel skriver en person att man på tidningens Facebooksida blockerar användare som skriver invandringskritiskt trots att kommenterandet sker öppet och inte anonymt. Andra menar att Länstidningen redan censurerar friskt. Signaturen ’Kim’ skriver angående Länstidningens beslut att strypa vissa kommentarer:

”Att inte hatiska kommentarer ska få flöda är bra. Dock hoppas jag att det kommer att bli tillåtet att ha en åsikt. Även om åsikten inte stämmer överens med LT-redaktionens. Ett av de största demokratska problemen vi har i detta land idag är att en liten grupp människor bestämmer vad som svenska folket ska tycka eller få diskutera, dessa människor kallas journalister.”

Och ’Byt ledning’ anser att tidningens redaktion bör tala klarspråk:

”Med andra ord så får man skriva vad man tycker – bara man har rätt åsikter! Skriv rätta namnet på det hela i stället för att går runt som katten – Åsiktscensur är väl ett passande namn eller?”

Att åsiktscensur är en passande beskrivning antyds av slutet av artikeln där redaktionschefen Katrin Säfström avslöjar att det i själva verket inte är den aggressiva eller ”hatiska” tonen som ska bort utan själva resonemangen. Det enda som är önskvärt är ”resonemang som inte utgår ifrån att den ena gruppen är mer eller mindre värd än den andra”.

Relaterat: Vi skärper reglerna


  • Publicerad:
    2013-02-01 13:25