VALÅR. Gruppvåldtäkter, mord och gängkrig är brott som många förknippar med mångkulturen. Men om liberalerna får bestämma är det hedersbrottslighet som bör leda till automatiskt utvisning. Detta var budskapet när Jan Björklund sommartalade i Malmö.


Jan Björklunds sommartal.

”Världen har aldrig varit bättre än idag, Europa har aldrig haft det bättre än idag”, så inledde Liberalernas partiledare Jan Björklund sitt sommartal i Malmö under fredagen.

Inför en mindre skala åhörare fortsatte Björklund sedan med att skryta om den liberala demokratins så kallade framgångar, innan han övergick till att konstatera att dessa idéer nu ifrågasätts överallt i Västvärlden.

— Varje gång världen har valt socialism har det lett till fattigdom och förryck och varje gång som nationalism har tillåtits att dominera tänkandet så har det slutat med krig och katastrof, påstod Björklund.

Björklund kom dessutom med en del förslag mot så kallad hedersrelaterad brottslighet, och i samband med talet publicerade Liberalerna ett pressmeddelande med förslag om hårdare tag mot den typen av brottslighet.

”Liberalerna föreslår att utvisning som huvudregel utdöms vid alla brott med hedersmotiv där fängelse ingår i domen”, skriver man i pressmeddelandet. Detta menar man ska åtföljas av en ”ambitionshöjning”, där ”alla ska känna till sina rättigheter i Sverige och känna till svensk lag”.

— Det är flera åtgärder som behövs. Det är också utbildningsinsatser med information när man kommer till Sverige om vilka regler som gäller här. De flesta av oss som är uppvuxna i Sverige kände inte till detta med hedersbrott förr i tiden, men det har ju kommit med invandring från Mellanöstern. Vi måste nu markera ordentligt, sade Björklund under talet.

Men även om förövaren utvisas så vill Liberalerna att offren ska få stanna kvar i Sverige, oavsett om de uppfyller kraven för uppehållstillstånd i övrigt eller ej.

”Den dömdes anhöriga ska kunna få fortsatt uppehållstillstånd, även om den ursprungliga grunden för uppehållstillstånd upphör när den dömde utvisas”, skriver man.

I övrigt föreslår Liberalerna nya brottsrubriceringar, skärpta straff och att en halv miljard kronor avsätts för att ”förstärka arbetet” mot hedersbrott i Sverige.

Källa:
Den som begår brott med hedersmotiv ska utvisas – offren ska få stanna


  • Publicerad:
    2018-08-11 17:30