INRIKES. Regeringen beslutar nu att skjuta till fem miljoner kronor till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF). Pengarna ska bland annat gå till att vidareutveckla regeringens sexupplysningssajt på dari, arabiska och somaliska.

Illustrationer från regeringens sexupplysningssajt för invandrare.

I april 2017 lanserade MUCF sexualupplysningssajten youmo.se, finansierad av regeringen. Det är en digital plattform med information om ”hälsa, sexualitet och jämställdhet” på flera språk, exempelvis dari, tigrinska, arabiska och somaliska. Startsidan anger: ”Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år.”

”Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är ett sexuellt övergrepp”, står det bland annat på sajten. Vidare informeras om vad ett samlag är:

”Samlag kallas det när en penis förs in i slidan. Då behöver ni ett skydd mot graviditet, om ni inte vill att samlaget ska leda till en graviditet. Det kan också behövas ett skydd mot könssjukdomar.”

På hemsidan illustreras sexupplysningen med flera bilder på utländska män och blonda svenska kvinnor. Ämnen som behandlas är bland annat HBTQ, onani, porr, att betala för sex, abort och könsstympning.

Regeringens uppdrag att utveckla youmo.se gäller framför allt de delar som behandlar prostitution och människohandel, hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive könsstympning, sexuellt våld samt sexuella trakasserier.

Pengarna ska även användas till fortsatt informationsspridning för att öka kännedomen om den digitala plattformen hos så kallade unga nyanlända samt yrkesverksamma som möter dessa personer.

Källor:
Regeringen satsar miljoner – på att lära invandrare ha sex
Stärkt information om hälsa, sexualitet och jämställdhet till unga nyanlända


  • Publicerad:
    2018-07-21 19:30