DALARNA. Daniel Riazat är missnöjd över att polisutredningen om en påstådd misshandel av honom har dragit ut på tiden. Han får stöd av Jerzy Sarnecki som anser att polisen bör anstränga sig extra mycket vid hatbrott mot invandrarpolitiker.

Bråkmakaren och lipsillen Daniel Riazat menade att det kändes som på Utöya när han under ett handgemäng fick en flaska i huvudet, en skrattretande jämförelse som Nordfront skämtade om med den här bilden.

Bråkmakaren och lipsillen Daniel Riazat menade att det kändes som på Utöya när han under ett handgemäng fick en flaska i huvudet.

Sent på fredagskvällen den 16 december 2011 misshandlades den 44-årige småbarnspappan Tommy Lundén till döds av ett invandrargäng på öppen gata i centrala Ludvika. Det mångkulturella mordet väckte avsky i hela Sverige och Svenska motståndsrörelsen anordnade kort efter mordet ett välbesökt torgmöte i Ludvika där nästeschef Pär Sjögren höll ett kraftfullt tal.

Istället för att protestera mot det svenskfientliga mordet protesterade ”antirasister”, som vanligt, mot svenskarnas ”rasism”. Detta gjordes under den svenskfientliga parollen ”Jalla jalla – Sverige åt alla” och i spetsen för antirasisterna gick iraniern Daniel Riazat (v), på Nordfront och i folkmun mer känd som ”Lipsill”.

Efter den svenskfientliga demonstrationen höll antirasisterna ett mindre möte. En grupp aktivister från Svenska motståndsrörelsen beslutade sig för att besöka mötet för att uttrycka sitt ogillande av den svenskfientliga demonstrationen, men detta uppskattades inte av antirasisterna och handgemäng uppstod mellan aktivisterna och antirasisterna. Under handgemänget påstås Riazat ha slagits med en flaska i huvudet, något han – hysterisk som han är – jämfört med massmordet på Utöya.

Två år efter händelsen har ännu ingen ens delgivits misstanke för något brott kopplat till incidenten, vilket uppenbarligen retar Riazat som nu fått breda ut sig i lokalmedia och beklaga sig över den långa utredningstiden. ”Jag trodde att det här skulle lösas mycket snabbare. Man tappar förtroendet för hur polisen hanterar den har typen av ärenden”, säger Riazat till SVT Gävledala.

Bland annat är Riazat och hans advokat missnöjda med att det dröjde 14 månader efter händelsen innan en fotokonfrontation ägde rum. ”Det är inte acceptabelt att det ska ta så lång tid att genomföra en fotokonfrontation”, säger Riazats advokat Sten De Geer till SVT.

Polisen har dock en logisk förklaring till varför fotokonfrontationen dröjde. ”Det som har fördröjt detta ärende är inte att det har brustit i de polisiära åtgärderna, vi har helt enkelt inte fått det material vi behövt för att jobba”, säger Jens Gustafsson vid polisen i Ludvika. Anledningen till att polisen inte fått det bildmaterial de behövde är en ny polisdatalag som gör det mer komplicerat att ta fram bilder på misstänkta gärningsmän.

Judisk uppbackning
Som grädde på moset åt alla fördomsfulla personer får invandraren Riazat uppbackning av juden Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi. Sarnecki är upprörd och anser att det tagit för lång tid för polis och åklagare att utreda det misstänkta brottet mot Riazat.

”Just den typen av brott mot politiker är ett hot mot demokratin. Det är ett ytterst allvarligt brott som måste behandlas skyndsamt. Det är väldigt angeläget att de skyldiga ska gripas”, säger Sarnecki till SVT Gävledala.

Vidare antyder Sarnecki att man måste tänja på regler och rutiner i fall där invandrarpolitiker utsatts för brott:

”Man kan alltid hitta tusen olika argument till varför man inte kan göra saker, men i vissa fall får man lov att göra saker ändå.”

Källa:
Rasistmisshandeln av Riazat utreds långsamt


  • Publicerad:
    2013-10-15 10:00