Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
POLITIK. Statsminister Stefan Löfven säger att han inte vill koppla gängbrottsligheten till etnicitet. Detta som ett svar på vice rikspolischefens Mats Löfving uttalande om ett 40-tal utländska släkter som bedriver organiserad brottslighet i Sverige.
I Ekots Lördagsintervju sade vice rikspolischef Mats Löfving att polisen kartlagt omkring 40 kriminella nätverk av släkter som etablerat sig i Sverige för att bedriva brottslig verksamhet, något som Nordfront rapporterat om. Han menade att barnen i familjerna uppfostras för att i framtiden själva ta över nätverken.
Vid en presskonferens på måndagen tillsammans med Annie Lööf (C) om den kommande höstbudgeten fick statsministern många frågor om just gängkriminaliteten. Stefan Löfven undvek att svara på om dagens läge är ett underbetyg till Sveriges kontroll av gränserna.
Statsministern sade att han känner till att det finns ett antal gäng och familjer som utgör toppen av den organiserade brottsligheten, men ville inte gå in närmare på polisens uppgifter om släkterna.
Löfven har tidigare ofta betonat att gängkriminalitet har socioekonomiska orsaker. På pressträffen fick han en fråga om den biträdande rikspolischefens uppgifter ändå inte visar att gängkriminaliteten faktiskt har en koppling till invandring.
— Vi ska agera på det som är fel och brottsligt oavsett bakgrund och vad som är orsaken. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet, svarade han på journalistens fråga.
Statsministern lyfte upp insatser från skola, socialtjänst och arbetsförmedling som nödvändiga för att strypa nyrekryteringen till de kriminella gängen.
Centerledaren Annie Lööf uttalade sig om att kriminella klaner inte är något nytt fenomen.
— Många av de här gängen och deras familjer har funnits i Sverige under decennier. Det är inte de senaste åren som dessa gäng kommit, sade hon.
Däremot erkände Löfven att gängkriminaliteten är ”ett gift i vårt samhälle som vi måste ta bort”. Han aviserade samtidigt att ytterligare åtgärder kopplade till rättsväsendet är att vänta.