DALARNA. Lokalmedia har nu hakat på Expos drev mot Pär Öberg och varit i kontakt med Ludvikas kommunchef som lovar att utesluta Öberg ur skolstyrelsen om han är medlem i Motståndsrörelsen.

Pär Öberg.

Pär Öberg.

I onsdags startade Expo ett drev mot Pär Öberg från Svenska motståndsrörelsens riksledning. Öberg hade nämligen engagerat sig i skolstyrelsen på en skola hans barn går på, något som åsiktspoliserna på Expo ville sätta stopp för.

Aftonbladet och andra riksmedier hakade tidigt på drevet och nu har även lokalmedia i form av Dalarnas Tidningar gjort det.

Rektorn på skolan, som också är ordförande i skolstyrelsen, stod på sig tidigare när Expo ringde upp henne och menade att alla har rätt att engagera sig i skolstyrelsen oavsett politiska åsikter eller engagemang. Därför har lokalmedia nu istället vänt sig till den av politiker utnämnde kommunchefen i Ludvika, där Öberg bor.

Kommunchefen, som heter Thomas Lagerström, verkar ha varit betydligt mer ryggradslös än rektorn och säger att det är ”allvarligt” om politiskt oliktänkande är med i skolstyrelsen. Lagerström berättar för DT att kommunen startat en utredning för att ta reda på huruvida det stämmer att Pär Öberg är med i Svenska motståndsrörelsen eller ej. Om svaret är ja menar Lagerström att Öberg ej kommer få sitta kvar i skolstyrelsen, trots att han valts in i styrelsen av andra föräldrar på skolan.´”Om den här personen skulle tillhöra något sådant här, uttalat och verifierat, då får man inte vara med i styrelsen. Så enkelt är det.”

Thomas Lagerström.

Thomas Lagerström.

Lagerström hänvisar också till ett politiskt beslut som går ut på att ”extrema personer” inte ska ha samma rättigheter som andra:

”Om vi leker med tanken att det här är en extrem person, så måste vi se över våra rutiner för hur vi hanterar sådant här. Självklart. Det är jätteviktigt. Fullmäktige tog beslut för två-tre veckor sedan om att vi inte ska ha någonting med extrema grupper att göra. Alla partier står bakom det. Om man nu kommer in via en sådan här väg, så måste vi se över det. Kan vi göra någonting åt det?”

På Ludvika kommuns hemsida beskriver Lagerström sig själv som en ”positiv humanist som tycker om att resa, möta olika människor och kulturer, njuter av god mat”.

Den som har synpunkter på Lagerströms uttalanden kan kontakta hans arbetsgivare HÄR eller ringa kommunen på 0240-860 00.

Källa:
Kommunen oroad över högerextremist i skolstyrelse


  • Publicerad:
    2013-11-02 21:30