SYNTAX ERROR. En lokal RFSL-ordförande och moderat politiker tvingades avgå under fredagen efter att ha kallat invandrare tiggare för parasiter.

Joacim Benes hade så sent som igår kommunpolitiska uppdrag i gymnasienämnden och överförmyndarnämnden för Moderaterna i Växjö. Men under gårdagen skrev Benes ett inlägg på Facebook där han kallar invandrande tiggare för parasiter. Enligt Smålandsposten skrev Benes bland annat att de är en ”skam för landet de kommer ifrån och sabbar för de som faktiskt behöver hjälp. Fyyy era parasiter …”

Benes försökte reparera sitt ”misstag” genom att ta bort inlägget, något som enligt SVT skedde efter ett samtal med Smålandsposten. Trots detta skickade Moderaterna i Växjö ut ett meddelande redan klockan 21 samma kväll där det framgår att Benes avsäger sig alla politiska uppdrag.

Jag ångrar mig djupt och skäms för vad jag skrev. Det är bland det dummaste jag gjort i hela mitt liv, och det får jag nu ta konsekvenerna för. Jag har idag träffat förbundsordföranden i länet och ledningen för Nya Moderaterna i Växjö och vi är överens: jag avsäger mig alla uppdrag med omedelbar verkan och kommer lämna kommunfullmäktigelistan i samband med att vi konstituerat oss efter höstens val.

Joacim Benes, som också är ordförande för RFSL Kronoberg, meddelade på lördagen att han även avsäger sig alla uppdrag för RFSL. Huruvida Justitiekanslern nu kommer att åtala Benes för att ha kallat invandrande tiggare för parasiter återstår att se, då Benes i egenskap av homosexuell själv tillhör en särskilt skyddad folkgrupp enligt lagen om hets mot folkgrupp.

Källor:
Joacim Benes avsäger sig alla uppdrag
Efter tiggarattacken – Benes avgår från RFSL


  • Publicerad:
    2014-08-09 21:20