BANKVÄLDET. Forskning visar att storbanker under coronakrisen lyckats få ner guldpriset genom att manipulera marknaden på ett olagligt sätt. Nu väntar åtal för JP Morgan.

Forskare vid Universitetet vid Sussex hävdar att storbanker har utnyttjat coronakrisen för att manipulera ner priset på guld och andra ädelmetaller på den amerikanska råvarubörsen Comex. Studiernas resultat tyder på att guld därmed har förlorat sin roll som ett stabilt och säkert kort vid kriser.

Forskarna såg att vissa enstaka affärer inom terminshandeln på den amerikansk råvarubörsen var så stora att de ensamma orsakade en sänkning av guldpriset och de upptäckte ett mönster där aktörer manipulerar marknaden på ett olagligt sätt. Även kryptovalutan Bitcoin ska ha utsatts för samma typ av manipulation.

— När pengar flödar ut från aktiemarknaden skulle man ju kunna förvänta sig att efterfrågan ökar på guld och Bitcoin. Men den här gången har de säkra tillflyktsorterna uppträtt helt annorlunda. Guld och Bitcoin har fallit tillsammans med den amerikanska aktiemarknaden, säger professor Carol Alexander vid University of Sussex Business School fortsätter:

— När S&P 500 kraschade i mars 2020 hade guldet sin sämsta vecka på åtta år, när det skulle ha haft sin bästa. Detta på grund av massiv blankningsförsäljning av Comex guldterminer. Vi bevittnar en manipulation av finansmarknaden som nu sker i en omfattning och med en frekvens som tidigare har varit ovanlig.

Fyra chefer på banken JP Morgan åtalades i höstas för olaglig manipulation av guldpriset. Bloomberg benämnde i samband med detta bankens ädelmetallavdelning för ”en kriminell organisation”.

Några månader senare uppgav samma tidning att det amerikanska justitiedepartementet förutom de fyra cheferna även åtalar JP Morgan. Banken anklagas för att på flera av sina största handelskontor ha manipulerat priset på ädelmetaller till uppenbar fördel för några av bankens egna kunder.

Den svenske förvaltaren Eric Strand hävdar att eftersom de amerikanska storbankerna i vintras lyckades få ner guldpriset, genom att använda Comex terminskontrakt för att sälja och köpa tillbaka lånade aktier, måste de nu också manipulera ned priset på pappersguld.

— De har satt sig i en prekär situation och gör allt för att kunna köpa tillbaka dessa positioner utan förlust, uppger han för Realtid.


  • Publicerad:
    2020-05-19 18:35