MALMÖ På grund av att statyn föreställande Zlatan Ibrahimovic inte får vara ifred har Malmöpolitikerna tvingas ta ett drastiskt beslut. Statyn kommer nu att gömmas på okänd plats under flera år.

Det var 2019 den oönskade och illa omtycka statyn föreställande fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic avtäcktes av Malmös elit under pompa och ståt. Snart kom den dock att vandaliseras: Foten sågades nästan av, en toasts hängdes på, näsan höggs av och rasistiskt klotter täckte statyn.

I januari 2020 sågades statyn ned, varpå politikerna beordrade att statyn skulle låsas in för att beskyddas från folket. Även om statyn nu är renoverad har Malmöpolitikerna beslutat att inte resa den igen. Istället har man beslutat att gömma statyn på hemlig plats i flera år, skriver Sydsvenskan. Förhoppningen är att den kan resas när ”klimatet” är bättre.

— I grund och botten känner jag en sorg för att det har blivit på det här sättet. Berättelsen om Malmökillen som blev en av världens bästa fotbollsspelare, som statyn skulle symbolisera, har hamnat i skymundan. Men det behöver inte betyda att vi inte kan landa på ett bra sätt i framtiden, säger kommunalrådet Janne Grönholm (MP) till tidningen.

Zlatan själv har samtidigt avfärdat alla idéer om att statyn ska placeras någon annanstans än i Malmö.

— Den ska vara i Malmö, ingen annanstans. Det är det de får se av mig så det är bara bra att den är där, sa Zlatan i samband med en EM-presskonferens i mars.