YTTRANDEFRIHET En man i 50-årsåldern åtalades vid Uppsala tingsrätt, bland annat för att ha påstått att judar skulle ha inflytande över svensk media.

Under veckan föll domen i ett mål rörande brott mot gummiparagrafen och åsiktslagen ”hets mot folkgrupp”. En man i 50-årsåldern stod åtalad vid Uppsala tingsrätt.

Det mannen påstås ha gjort är att ha skrivit inlägg på sociala medier under år 2018. Ett av dessa inlägg utgörs av en bild på en man i tvångströja med budskapet att det i väst anses galet att mörda, men att det är normalt för muslimer – sannolikt syftandes på religiösa påbud om heligt krig.

Denna form av vass religionskritik utgör enligt Uppsala tingsrätt brott mot gummiparagrafen om ”hets mot folkgrupp”. Så även nästa punkt, vilket visar hur långt inskränkningen av yttrandefriheten har gått.

Mannen ska då ha delat ett inlägg med buskapet att den enda gången Sverige inte klagat på Donald Trump var när USA bombade Syrien, och därefter lagt till att detta förhållande visar att svensk media ”styrs av judar”.

I ett tredje inlägg ska mannen ha skrivit att länderna i arabvärlden skulle ha varit mer framgångsrika ”om de inte i århundraden hade praktiserat inavel”, vilket även detta enligt rätten utgör ”hets mot folkgrupp”.

Det fjärde inlägget innehåller ett mer tydligt fall av brott mot denna lag, då mannen ska ha skrivit ett inlägg innehållandes ett rasbaserat skällsord.

Mannen frikändes dock i slutändan, detta då åklagaren hade väckt åtal utan att ens kunna leda i bevis att det verkligen var mannen som hade skrivit inläggen på det aktuella kontot. Vare sig dator eller mobiltelefon innehöll några spår av aktivitet på webbsidan under brottsperioden, samtidigt hade man heller inte någon bevisning som pekade ut något IP-nummer.