PYROMANI. När en man hade frigivits efter att ha delgivits misstanke om anläggande av en brand, dröjde det mindre än tolv timmar innan han greps igen, nu misstänkt för att ha anlagt sex till.

Genrebild. Foto: CC public domain.

Skogsbränder rasar i västra USA. Bland annat delstaterna Kalifornien, Washington och Oregon är drabbade. Nu rapporteras allt fler fall där en brand bevisligen är avsiktligt anlagd.

I Portland, Oregon har en man nu avslöjats ha anlagt inte mindre än sju bränder inom ett dygn. Huruvida det finns politiska motiv bakom mannens handlande eller ej är ännu ej klarlagt.

Facebook censurerar nu alla inlägg där ”konspirationsteorier” om politisk motiverad pyromani förs fram.

Portlandpolisen arresterade i helgen en man misstänkt för att ha orsakat en brand med hjälp av en molotovcoctail. Efter att man därefter frigivit honom dröjde det bara tills nästa dag innan man tvingades gripa honom igen, nu misstänkt för att ha anlagt ytterligare sex bränder.

Det var Domingo Lopez Jr, 45, som på söndagskvällen placerades i häktet Multnomah County Detention Center efter att polisen hade upptäckt en brand vid sidan av motorvägen. Ett vittne identifierade den misstänkte, som erkände för polisen att han hade anlagt branden.

Lopez Jr. hade använt en molotovcoctail, en plastflaska med en veke, för att anlägga branden. Han anhölls för vårdslöst eldande samt förargelseväckande beteende av andra graden och frigavs sedan utan borgen.

På måndagen, mindre än tolv timmar efter att den misstänkte mordbrännaren först greps, häktade polisen honom igen efter att ha upptäckt sex små bränder, även dessa anlagda vid sidan av motorvägen. Brandmän släckte tre av bränderna och förbipasserande ortsbor släckte de resterande tre.

Lopez Jr. hittades promenerande på motorvägen och polisen upptäckte att han hade en cigarettändare, vilken de antog att han hade använt för att anlägga bränderna. Polisen upprättade ytterligare sex anmälningar om vårdslöst eldande och mannen genomgår nu en psykiatrisk undersökning.

Ingen har skadats och ingen skadegörelse har orsakats av av bränderna men Oregon kämpar nu mot många rasande skogsbränder som mer eller mindre ödelagt ett flertal städer.

Tusentals människor har tvingats evakuera sina bostäder och oräkneliga byggnader och andra konstruktioner har brunnit ner till grunden.

Även Washington och Kalifornien har en tid kämpat mot skogsbränder som rasat över tusentals tunnland. 35 personer har dödats. Förutom Lopez Jr. har fyra andra personer arresterats misstänkta för anläggande av bränder på Västkusten.

Vidare har en brand, som förstört över 10 000 tunnland mark, nyligen befunnits anlagd genom oförsiktigt agerande av närvarande vid ett pars gender-reveal party (en fest där man avslöjar könet hos en bebis som ska födas).

Det stora antalet arresteringar som gjorts har lett spekulationer på sociala medier om att bränderna är anlagda med politiska syften.

Dessa påståenden har avfärdats av FBI som ”konspirationsteorier” och Facebook har alltså börjat censurera inlägg som framför denna typ av teorier.


  • Publicerad:
    2020-09-16 18:20