Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Maoisten Jan Myrdal död

Av Redaktionen, 2020-10-31
redaktionen@nordfront.se

KOMMUNISM. Den ständigt kontroversielle maoist-kommunisten blev 93 år gammal. Han stödde kommunistiska massmördare men kom på gamla dar att mer mogna politiskt.

T v Jan Myrdal. Skärmbild Youtube.

Blodförgiftning var den preliminära orsaken till att maoist-kommunisten Jan Myrdal dog igår, 93 år gammal.

Jan Myrdal är en legend inom vänsterkretsar i Sverige. Han var litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin i Kina.

Boken Rapport från kinesisk by, en reportagebok från den lilla kinesiska byn Liu Lin i Shaanxhi som kom ut 1963, innebar hans författargenombrott. Myrdal kom att bli tongivande inom det maoistiska partiet KFML.

Myrdal har författat drygt åttio böcker, inte bara om politik utan även om sitt kärleksliv och om förhållandet till sina föräldrar som båda fick nobelpris. I sina självbiografiska redogörelser avslöjar han den uppburna modern och ”experten” på barnuppfostran Alva Myrdal som en sociopatisk kvinna utan förmåga till att anknyta till honom.

Istället för att som en moder älska honom, studerade hon honom oavbrutet som ett psykosocialt experiment. Hon kunde heller inte på ett adekvat sätt tolka känslouttryck, berättade han.

Myrdal stödde massmördaren Pol Pot och försvarade Röda khmerernas revolution i en film som sändes på TV1 den första april 1979. Filmen skildrar svenskarnas resa genom Kampuchea och Myrdal säger i denna att:

Det var rätt när Europas bönder reste sig och det är rättfärdigt när Asiens bönder reser sig. Jag anser också att revolutioner är riktiga… Jag anser därtill att den nationella självständigheten är en kärnfråga.

Under sina sista år blev Jan Myrdal mer nyanserad och konstruktiv som politisk kommentator, och kom bland annat att skriva antiglobalistiska opinionstexter i Nya Tider, till exempel efter Bonnierkontrollerade bokmässan i Göteborg 2016:

Men då jag vet vad exempelvis Petter Larsson i Aftonbladet och Peter Wolodarski i Dagens Nyheter kan komma att skriva om ett sådant medarbetarskap vill jag först påpeka att Nya Tider inte bara håller sig inom nuvarande Tryckfrihetsförordnings ram, utan är mer balanserad än vad Dagens Nyheters ledning är nu eller var 1952.

Debattartikeln orsakade panik i vänsterleden. Vissa fördömde honom. Andra som fortfarande ansåg att han var vänsterrörelsens store ledare försökte förstå hur det kunde komma sig att Myrdal uttryckte sig så missvisande. Därför försökte de tolka och ”korrigera” det han hade skrivit så att det bättre skulle passa globalistvänsterns agenda utan att deras idol skulle anses ha lämnat de egna leden och istället blivit ”nationalist”.

Jan Myrdal verkade också leva efter principen ”Den som har flest böcker när han dör, vinner!” och skröt gärna om sitt stora antal böcker han hade i sin ägo; enligt uppgift 50 000 titlar.


  • Publicerad:
    2020-10-31 13:50